Naslovna Istaknuto Istraživanja pokazala, prema indeksu ekonomskih sloboda BiH na začelju Evrope

Istraživanja pokazala, prema indeksu ekonomskih sloboda BiH na začelju Evrope


Bosna i Hercegovina je u ovoj godini, prema indeksu ekonomskih sloboda, zauzela 90. mjesto na ljestvici od 165 zemalja, čime je pogoršala prošlogodišnju poziciju za pet mjesta, rezultati su istraživanja Instituta Fraser.

 

Bosna i Hercegovina ima ukupan skor od 6,86, za razliku od 6,89 u prošlom izvještaju.

 

Prema indeksu ekonomskih sloboda, BiH se nalazi na začelju Evrope, prenosi Avaz.ba.

 

BiH je loše ocijenjena u oblasti vladavine prava, koja je kamen temeljac tržišne ekonomije, pa je tako u segmentu pravnog sistema i poštovanju imovinskih prava rangirana na 126. mjestu.

 

Druga najlošija ocjena odnosi se na veličinu državnog aparata i njegovu funkcionalnost, tu je BiH zauzela 100. mjesto.

 

Naša država je na 94. poziciji od 165 država svijeta i prema poštovanju prava privatne imovine.

 

Zakonska regulativa u BiH je ocijenjena skorom 7,4, što je bilo dovoljno za 71. poziciju, a najbolje je BiH rangirana kad je riječ o mogućnosti internacionalne trgovine (65. mjesto).

 

Ekonomista Igor Gavran kazao je za “Avaz” da je, nažalost, sasvim očekivano da Bosna i Hercegovina nastavlja nazadovanje na praktično svim listama država prema ekonomskim i drugim pokazateljima.

 

“Očekivano je jer nikakvih reformi i unapređenja uslova poslovanja nemamo već godinama, osim u nadrealnim samohvalisanjima domaćih vlasti, koje su i najodgovornije za ovako loše stanje. Najveće iznenađenje za mene je da nismo rangirani na apsolutno posljednjem mjestu u svijetu prema kriteriju veličine državnog aparata i njegove funkcionalnosti, jer mi nije poznata država s iracionalnijim ustavnim uređenjem i obimnijom nefunkcionalnom administracijom u odnosu na veličinu i potrebe.”, naglasio je Gavran.

 

Dodao je da se, kad je riječ o najmanje lošem rejtingu u mogućnosti internacionalne trgovine, boji da se on, uglavnom, odnosi na mogućnost uvoza.

 

“Odnosno lakoću kojom se u BiH može uvesti sve ono što nam ustvari nije potrebno, što predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima i uvećava trgovinski deficit.”, istakao je Gavran.

 

Hongkong i Singapur su opet na vrhu indeksa, a prate ih Novi Zeland, Švicarska, Gruzija, SAD, Irska, Litvanija, Australija i Danska.

 

Na dnu indeksa nalaze se Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Sirija, Republika Kongo, Iran, Zimbabve, Alžir, Libija, Sudan i Venecuela, a Sjeverna Koreja i Kuba se ne mogu rangirati usljed nedostatka podataka.

 

Prema njegovim riječima, izuzetak je Gruzija, čiju je poziciju teže razumjeti, s obzirom na to da nije riječ o uspješnoj ekonomiji.