Naslovna AKTUELNO Istraživanje WHO-a pokazalo koliko je vakcinacija spasila starijih osoba u Evropi

Istraživanje WHO-a pokazalo koliko je vakcinacija spasila starijih osoba u Evropi

Posljednjim istraživanjem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je utvrđeno da je od početka vakcinacije protiv koronavirusa u Evropi spašeno 470.000 osoba koje imaju 60 godina i više.

 

 


 

 

 

Za potrebe istraživanja korišteni su podaci iz 33 države te je provedeno za Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC). Naglašeno je da istraživanjem nisu bili obuhvaćeni mlađi od 60 godina.

 

 

 

 

 

Navedeni broj je utvrđen procjenom onih koji bi preminuli da nije razvijena vakcina. Broj od skoro pola miliona predstavlja razliku između ove procjene i broja registrovanih ljudi koji su preminuli od decembra prošle godine i novembra ove godine.

 

 

 

 

 

Podaci kazuju da se vakcinacijom prepolovila stopa smrtnosti. Istaknuto je da je u 30 država spašena 261.421 osoba od 80 godina i više.

 

 

 

 

 

Direktor WHO-a za Evropu Hans Henri Kluge je izjavio da se sada, kako je rekao, kategorično može konstatovati da bi bez vakcina, kao ključnog sredstva za borbu protiv pandemije, preminuo veliki broj ljudi.

 

 

 

 

 

U 33 države iz kojih su korišteni podaci za ovo istraživanje usljed koronavirusa preminulo je 1,5 miliona ljudi, od čega je 90,2 posto imalo 60 godina i više, prenosi Euronews.