Naslovna Magazin Italijanska medicinska sestra: Ovo iskustvo može se uporediti sa svjetskim ratom

Italijanska medicinska sestra: Ovo iskustvo može se uporediti sa svjetskim ratom

Medicinsko osoblje u Italiji osjeća se kao da je ratno stanje dok se bori pomoći oboljelima od koronavirusa. Ljekari i medicinske sestre u ovoj zemlji rade danonoćno, pokušavajući spriječiti širenje virusa koji je odnio više od 1.000 života samo u ovoj državi, piše The Guardian.

Među preminulim Italijanima je i liječnik koji je imao 59 godina i bliski prijatelj Roberte Re, medicinske sestre u bolnici u Piacenzi, u Emilia-Romagna regiji, koja je druga po broju zaraženih.

“Ovo iskustvo bih usporedila sa svjetskim ratom. Ovo i je rat u kojem se ne možemo boriti tradicionalnim oružjem – još ne znamo tko je neprijatelj, pa je zato teže boriti se. Jedino oružje koje imamo u pokušaju izbjegavanja pogoršanja je ostati kod kuće i poštovati pravila, učiniti ono što su učinili u Kini, jer se pokazalo učinkovitim”, kaže Re.

Italija, koju je koronavirus Sars-CoV-2 pogodio najviše poslije Kine, pooštrila je mjere u vezi s karantenom u četvrtak, kada je broj umrlih naglo narastao. Ukupan broj zaraženih, uključujući i mrtve, od početka epidemije prešao je u ovoj zemlji 15.000.


“Ja sam pozitivna osoba, sretna, volim pričati i šaliti se sa svima, a posljednjih nekoliko dana sam plakala i bila depresivna”, dodaje Re.

Drugi članovi medicinskog osoblja u centru epidemije žalili su se na društvenim mrežama objavljujući fotografije iscrpljenih radnika svojih bolnica. Andrea Vercelli, koji radi na hitnom odjelu bolnice u Piacenzi, rekao je u snimci koju je objavio na Facebooku da imaju “40 slučajeva upale pluća dnevno u sobi za hitne slučajeve”.

Daniele Macchini, liječnik u jednoj bolnici u Bergamu u Lombardiji, regiji koja je također ozbiljno pogođena novim koronavirusom, napisao je prije nego što je cijela Italija zatvorena u karantenu objavu na Facebooku koja je privukla veliku pažnju.

“Situacija je doslovno dramatična. Rat je eksplodirao i borba je neprekidna, danonoćna”, piše između ostalog u njegovoj objavi.

U međuvremenu, Codacons, vodeća Udruga potrošača u Italiji, tražila je od javnog tužitelja Bergama da istraži je li izjava anesteziologa s intenzivne njege u bolnici Papa Giovanni XXIII tačna. Naime, jedan medicinski radnik je za novine Corriere della Sera izjavio da je pritisak u bolnici toliko veliki da se o spašavanju života “odlučuje na osnovi godina i zdravstvenog stanja… kao u ratnim situacijama”.

“Godine ni u kojem slučaju ne trebaju biti diskriminirajući faktor kada se radi o javnom zdravlju i to svakako ne može biti kriterij na osnovi kojeg se odlučuje hoće li se netko liječiti ili ne. Nedostatak bolničkih kreveta ne smije dovesti do izbora sličnih onima koje je opisao ovaj liječnik”, kaže Carlo Rienzi, predsjednik Codaconsa.

Mnogi ljekari i drugo medicinsko osoblje zarazili su se na poslu. Jedan od njih je i Roberto Stella, ljekar koji je preminuo u 67. godini, a koji se zarazio pokušavajući pomoći oboljelima, da bi i sam završio na intenzivnoj njezi.

Premijer Italije, Giuseppe Conte, ponovio je svoju molbu građanima da ostanu u svojim domovima kada je proglasio zatvaranje prodavnica, barova i restorana širom zemlje.

“Ljudi moraju shvatiti da je situacija veoma ozbiljna. Najvažnije je zatvoriti sve i educirati tinejdžere da shvate ozbiljnost situacije”, izjavio je on.