Naslovna AKTUELNO Iz FHMZ najavljuju nove padavine

Iz FHMZ najavljuju nove padavine

Vremenske prilike u Tuzlanskom kantonu za sada su očekivane, niske temperature zraka od -5 do 5  i povremene sniježne padavine obilježile su prethodne dane. 

 

-Kada govorimo o regionu TK prema sada raspoloživim podacima, najviše padavina se očekuje u petak, i to u području Travnika, Zenice, prema Tuzli, i u tom području modeli za prognozu vremena prognoziraju najveću količinu padavina i najvišu visinu snijega.” – rekao je Ibrahim Hadžismajlović, dežurni meteorolog FHMZ-a.

 

Stručnjaci prognoziraju i najavljuju da će tada čak pasti i do 25 centimetara snijega, a intenzivnije padavine se očekuju u poslijepodnevnim i večernjim satima. Uz sve to najavljuje se i dnevna temperatura od čak -8.

 

Stoga, prilagodite svoje kretanje ovim preporukama  iz FHMZ-a, a ovakve vremenske prilike zadržat će se sve do kraja prvog dana vikenda. Niske temperature i sniježne padavine možda su i iznenadile građane, obzirom da smo nekako navikli na stalne mijene toplih i hladnih dana. Kako god se građani zaštitili od niskih temperatura dobra vijest je da nas u noći sa subote na nedjelju očekuje razvedravanje, te da će nedjelju obilježiti lijepo i ugodno vrijeme, ali i dalje sa niskim temperaturama.

 

Zbog ovakvih vremenskih prilika iz FHMZ-a zaključuju da je biometeorološka slika nepovoljna. Također, preporučuje se prikladno oblačenje jer su moguće reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije i promjene raspoloženja.

 

Svi putevi na području TK su prohodni, saobraćaj se odvija usporeno zbog zasniježenih kolovoza. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju iste sa posipnim materijalom.

 

Slična priča je i iz JP Rad Lukavac, sva raspoloživa vozila su na terenu pogotovo prema najudaljenijim MZ. Obzirom na kontinuirane padavine i nedovoljno posipnog materijala koji je podijeljen MZ teško je očekivate dobro očišćene lokalne putne pravce. U službi za stambeno komunalne poslove općine Lukavac fokusirani su na rad na terenu gdje zasada nema informacija o mogućim problemima zbog snježnih padavina.

 

Zbog novih sniježnih padavina danas se usporeno saobraćalo u sjevernim i sjeveroistočnim krajevima naše zemlje. Na području Tuzlanskog kantona saobraća se odvijao uz česte zastoje, a lanci su bili obavezni za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.  IZ BIHAMK-a savjetuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima te apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

 

Iz JP rad su kazali da je danas bilo uredno vodosnadbijevanja građana osim u naselju Bistarac gdje su vršeni određeni radovi. Odvoz smeća odvija se otežano zbog nemogućnosti prilaza sabirnog vozila mjestima gdje se odlaže smeće (visinske zone). Isporuka i distribucija toplotne energije uredna.

 

Bez obzira na snijeg na području općine Lukavac svi potrošači su danas bili u kontinuitetu snadbjeveni električnom energijom. Lukavčani su danas prema mjerenju eko akcije udisali zrak indeksa kvalitete 68-70 što odgovara umjreno zagađenom zraku.

M.S