Naslovna AKTUELNO Iz Krtove odlaze mladi, a stariji pokušavaju prevazići brojne probleme (VIDEO)

Iz Krtove odlaze mladi, a stariji pokušavaju prevazići brojne probleme (VIDEO)U Mjesnoj zajednici Krtova živi oko 400 mještana. Stanovnici ovoga naselja uglavnom žive od poljoprivrede, a kada je u pitanju starosna dob najviše je penzionera, dok je najmanje mladih i djece. Odlazak mladih, ali i cijelih porodica iz ovoga kraja, kako ističe predsjednik MZ Krtova Rajko Ćosić, predstavlja veliki problem.

 

Mještane Krtove muče brojni problemi, a neke od njih pokušavaju riješiti. Tako bi do kraja godine trebao biti završen i projekat gradnje bušotine za mjesni vodovod čime bi se riješio problem vodosnabdijevanja.

 

Putna infrastruktura je, kako ističe Ćosić, u jako lošem stanju. Na putnom pravcu od Sižja prema Krtovoj veliki je broj udarnih rupa, a ništa bolja situacija nije ni u zaseocima.

 

U ovoj mjesnoj zajednici i nekoliko mostova je u lošem stanju. Mještani zaseoka Jovići-Đurani usljed jakih kiša često budu poplavljeni zbog izlijevanja potoka, a preko kojeg se nalazi i most koji je oštećen. Most koji spaja Krtovu sa opštinom Petrovo je također oštećen, a dodatni je problem što njime svakodnevno prelazi i autobus.

 

Ove godine u Krtovi nije održana ni smotra folklora, a razlog je nedovoljan broj mladih osoba.

 

Ovo povratničko naselje posjetila je ekipa RTV Lukavac, a video prilog je pripremila Sabina Džibrić.

 

(RTV Lukavac)