Naslovna AKTUELNO Iz Općinskog štaba CZ Lukavac upozoravaju na opasnost od poplava

Iz Općinskog štaba CZ Lukavac upozoravaju na opasnost od poplava

Iz Općinskog štaba Civilne zaštite Lukavac upozoravaju na opasnost od poplava i preporučuju poduzimanje preventivnih mjera, s obzirom na prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koje predviđaju obilnije padavine tokom narednih dana, posebno na području Tuzlanskog kantona.

 

Trenutno blago povećanje vodostaja na vodotocima, posebno rijeke Spreče i njenih pritoka, uz najavljene obilnije padavine, moglo bi dovesti do izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita, te pojave podzemnih voda.

 

Mogućnost izlijevanja vodotoka postoji i  odnosi se na sve vodotoke na području općine Lukavac. U cilju spriječavanja nastajanja poplava većih razmjera, odnosno plavljenja stambenih i drugih objekata, obradivog i drugog zemljšta, oštećenja saobraćajnih komunikacija, vodovodne i komunalne infrastrukture, kao i zaustavljanja životnih tokova, preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih  dobara preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja od poplava posebno uz vodotoke, obzirom da su ove mjere propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.