Naslovna AKTUELNO Iz WHO kažu da dobre vijesti o vakcini nisu razlog za opuštanje

Iz WHO kažu da dobre vijesti o vakcini nisu razlog za opuštanje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je jučerašnji izvještaj američke farmaceutske kopmpanije Moderna da je njena eksperimentalna vakcina pokazala efikasnost od 94,5 posto, ali tvrdi da „brojna pitanja“ ostaju i da nije vrijeme za opuštanje.

 

Samo limitirane doze bilo koje vakcine bit će dostupne u prvoj polovini 2021. godine za ljude koji nisu pioritetni zdravstveni radnici, tvrde zvaničnici WHO. 

– Iako nastavljamo primati ohrabrujuće vijesti o vakcini za COVID-19 i ostajemo umjereni optimisti prema potencijalu novih sredstava koja će doći u narednim mjesecima, upravo sada smo ekstremno zabrinuti naglim rastom broja zaraženih koje uočavamo u nekim zemljama, posebno u Evropi i u dvije Amerike – izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu za novinare.

 

Današnji brifing predstavlja njegov povratak u agenciju UN-a za javno zdravstvo sa sjedištem u Ženevi po izlasku iz karantina nakon što je bio izložen koronavirusu prije 17 dana. Tedros je izjavio da nema nikakvih simptoma i da ne vidi potrebu za testiranjem.