Naslovna AKTUELNO Iz Zavoda za javno zdravstvo TK apeluju na građane da se vakcinišu...

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK apeluju na građane da se vakcinišu protiv sezonske gripe (VIDEO)

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK upozorili su kako bi zdravstveni sistem, zbog sudara dvije vrste bolesti koronavirusa i sezonske gripe, mogao biti narušen, tako da su uputili apel građanima da se vakcinišu protiv sezonske gripe.

 

Dolaskom hladnijeg vremena stiže i sezona gripe, a ove godine je to zabrinjavajuće jer  je prisutna i pandemija koronavirusa čiji se simptomi u mnogome podudaraju sa simptomima sezonske gripe. 

Proces vakcinacije protiv sezonske gripe u domovima  zdravlja na području TK protiče dobro, a šest domova zdravlja još uvjek nije potrošilo svu količinu koja im je planom vakcinacije određena.

 

Prije pojave koronavirusa u ovo doba godine glavni zdravstveni problem predstavljala je sezonska gripa dok se u ovogodišnjim izvještajima gripa više i ne spominje, pa se stiče utisak da je ove godine i nema.

 

Registrovanih potvrđenih slučajeva gripe na TK  u ovom trenutku nemamo.

 

Sa druge strane imamo situaciju gdje su građani sve više skeptični prema vakcinama, naročtio ukoliko se radi o vakcinama za koronuvirus, a kada je u pitanju vakcinacija protiv sezonske gripe su podijeljenog mišljenja.

 

Da se pacijenti plaše i da su skeptični prema bilo kojoj vakcini, pa i onoj protiv sezonske grupe razumljivo je, tvrde u Zavodu za javno zdravstvo TK, zato se trebaju i infromisati o vakcinama, poručuju.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK  apeluju na građane da se vakcinisu, posebno rizične grupe stanovništva, a kako bi se  zaštitili od mogućih kompikacija gripe koje mogu biti itekako opasne.

 

Preporučujemo video prilog Sabine Džibrić:

 

 

 

(RTV Lukavac)