Naslovna AKTUELNO Izglasan Zakon o pravima demobilisanih boraca

Izglasan Zakon o pravima demobilisanih boracaNa sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izglasan je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

 

Usvajanjem Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica okončana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su odobreni i rebalans ovogodišnjeg budžeta i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

 

Zakonom o demobilisanim borcima propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

 

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.

 

Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

 

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

Rebalanskom budžeta FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 miliona KM za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućno njegovo stupanje na snagu.

 

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija sa kojima raspolaže Ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

FENA