Naslovna AKTUELNO Izradom regulacionog plana općina Lukavac započinje niz velikih projekata (VIDEO)

Izradom regulacionog plana općina Lukavac započinje niz velikih projekata (VIDEO)Pored Strategije integrisanog razvoja općine, sveobuhvatnog veoma značajnog dokumenta, općina Lukavac radi i na izradi regulacionog plana grada Lukavca. Realizuje se niz velikih projekata koji zapravo doprinose boljem kvalitetu života građana općine Lukavac.

 

Projekat integrisanog lokalnog razvoja je zajednički projekat Vlade Švicarske i UNDP-a koji ima za cilj osnažiti lokalni razvoj kroz uvođenje sistemskog pristupa strateškom planiranju, implementaciji, praćenju i evaluaciji realizacije razvojnih planova, te harmonizaciji sistema planiranja na lokalnom nivou sa onima na višim nivoima vlasti.

 

U protekle dvije godine u partnerskom odnosu s općinom Lukavac izrađena je Strategija integrisanog razvoja, a riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji je zasnovan na principima održivog razvoja, a u čijoj su izradi učestvovali svi bitni akteri sa područja općine, a koji je u konačnici jednoglasno usvojen i od strane OV Lukavac.

 

Strategija je prema riječima načelnika Delića optimistično planirana,a obuhvaćen lokalni ekonomski razvoj, društveni razvoj i zaštita okoliša, poput riješavanja kupališta, vodosnadbjevanja i slično.

 

U protekle dvije godine realizovano je nekoliko manjih značajnih projekata. U posljednje vrijeme pored pripreme za igradnju pješačke zone, na područiju općine pokrenuto je niz većih projekata čija je vrijednos oko 10 miliona KM.

 

Također je za ovu godinu pripremljen i plan rekonstrukcije puteva na područiju općine Lukavac.

 

Radi se kako je istakao načelnik Delić o sistemskom uređenju grada za koje treba vremena ali i razumjevanja od strane građana. Pristupit će se realizaciji prioritetnih projekata koji zapravo doprinose boljem kvalitetu života građana odnosno zadovoljavanju njihovih potreba.

Opširnije u video prilogu Edine Husović!