Naslovna AKTUELNO Izvještaj TIMMS 2019: Znanje bh. učenika iz matematike i nauke na donjoj...

Izvještaj TIMMS 2019: Znanje bh. učenika iz matematike i nauke na donjoj granici

Bosna i Hercegovina je danas dobila rezultate međunarodnog istraživanja TIMSS 2019 koje je donijelo pregled postignuća učenika četvrtih razreda osnovne škole iz matematike i prirodnih nauka.

 

Izvještaj o postignućima bh. učenika je u organizaciji Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, a javnosti se obratila glavna analitičarka  i autorica ovog izvještaja Žaneta Džumhur. 

Učenici četvrtih razreda u BiH na testu iz matematike ostvarili su prosječno postignuće od 452 boda i taj rezultat je bolje postignuće u odnosu na postignuća u Čileu, Omanu, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Maroku, Pakistanu i Filipinima. Bolje rezultate na međunarodnom nivou ostvarili su učenici iz Singapura, Hong Konga i Južne Koreje.

 

Bh. učenici ostvarili su 459 bodova iz oblasti prirodnih nauka i ti si rezultati slični onim iz matematike. Naši učenici imaju bolje rezultate od onih iz Sjeverne Makedonije, Kosova, Saudijske Arabije, Maroka, Pakistana, Filipina i Omana. Ostale zemlje učesnice ostvaruju bolji rezultat.

 

Singapur, Južna Koreja i Ruska Federacija ostvarili su najbolje rezultate iz prirodnih nauka, a BiH je ispod prosjeka TIMMS skale koja iznosi 500 bodova.

 

Od zemalja okruženja, bolja postignuća iz matematike ostvarili su učenici iz Srbije sa 508 bodova i Hrvatske sa 509. BiH je ostvarila 453, a Sjeverna Makedonija 472 boda.

 

Kada su u pitanju prirodne nauke, BiH je izjednačena sa Crnom Gorom i broj bodova iznosi 454. Broj bodova iz prirodnih nauka učenici iz Srbije su ostvarili 517 bodova, a Hrvatske 524.

 

Postoje četiri nivoa postignuća. Donja granica je 400, srednja je 475 bodova, visoki 550 i napredni nivo je od 625 bodova i više.

 

U BiH ukupno 76 posto učenika zadovoljava, dok je 24 posto učenika ili četvrtina učenika koji ne mogu da ostvare rezultat u niskom nivou, što u matematici znači da ti učenici nisu u stanju primijeniti operacije poput sabiranja, oduzimanja, ne mogu se snaći sa jednostavnim tabelama ili grafikonima.

 

Jedan posto učenika, ili svaki stoti u BiH, ostvaruje postignuća koja su naprednoj referentnoj vrijednosti, a taj uspjeh je niži za 6 posto od međunarodnog prosjeka, a 53 od prosjeka u Singapuru ili 37 posto od Hong Konga ili Južne Koreje.

 

Kada su u pitanju prirodne nauke, samo jedan posto može da odgovori najvišim zahtjevima iz prirodnih nauka. Najbolji rezultat od 38 posto je iz Singapura i premašuje napredni nivo. 78 posto bh. učenika zadovoljava, što znači da su stekli minimalni nivo kompetencije iz prirodnih nauka, dok oko 22 posto učenika ima vrlo ograničena znanja o prirodnim naukama.

 

U nastavku vam donosimo tabele postignuća bh. učenika i izvještaj TIMMS-a.

 

Ovo je drugi put da učenici iz Bosne i Hercegovine sudjeluju u istraživanju TIMSS i ukupno treći put da sudjelujemo u nekom od međunarodnih istraživanja u obrazovanju.

 

Istraživanje je u Bosni i Hercegovini provedeno na uzorku od 5.628 učenika četvrtih razreda osnovnih škola u 178 osnovnih škola i 336 odjeljenja.

 

Preporuke Izvještaja TIMSS 2019 za Bosnu i Hercegovinu:

 

· Smanjiti postotak učenika čija su postignuća na niskoj razini, a istovremeno povećati postotak učenika koji postižu izvrsne rezultate.

 

· Povećati obuhvat predškolskim odgojem i obrazovanjem u ranim uzrastima, s posebnim fokusom na uzrast od 3 godine života.

 

· Smanjiti razliku postignuća učenika boljeg i lošijeg socio-ekonomskog statusa.

 

· Poboljšati kvalitet nastave i nastavnog osoblja.

 

· Osigurati suštinske promjene nastavnih planova i programa prema kurikulumu zasnovanom na ishodima učenja.

 

· Na razini sustava razvijati mehanizme praćenja kvaliteta obrazovanja.

 

Potvrđena nužnost reformi u obrazovanju

 

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje još jednom podcrtava kako je briga o kvalitetu obrazovanja najbolji način da pokažemo koliko smo odgovorno društvo. Obrazovni autoriteti bilo gdje u svijetu, pa tako i u našoj zemlji, imaju ključnu odgovornost da svako dijete dobije što bolje obrazovanje kako bi ispoljilo svoje potencijale, a ovo je i put da BiH dobije mlade osobe koje će ostvariti ekonomski i društvni napredak.

 

Stoga Agencija upućuje apel obrazovnim vlasima da rezultate istraživanja TIMSS prihvate s ozbiljnošću, kako poticaj za ubrzavanje reformskih procesa.

 

S ciljem diseminacije rezultata istraživanja, Agencija će već 15.12. održati veliku online konferenciju na kojoj će biti predstavljena sveobuhvatna analiza prikupljenih podataka. To će omogućiti detaljan uvid u rezultate i preporuke TIMSS istraživanja, kao i u praktičan način njihove primjene za unapređenje obrazovanja u BiH.

 

Svojoj smo djeci dužni još danas omogućiti najbolje moguće obrazovanje u Bosni i Hercegovini.