Naslovna AKTUELNO Japanski savjetnik za Olimpijske igre: Vakcina protiv koronavirusa treba biti ponuđena sportistima

Japanski savjetnik za Olimpijske igre: Vakcina protiv koronavirusa treba biti ponuđena sportistima

Ekspert za zdravstvo i savjetnik japanskog Olimpijskog komiteta Nobuhiko Okabe izjavio je da sportistima treba biti ponuđena opcija vakcinisanja protiv koronavirusa.

 

 

 

 

 

Okabe se oglasio nekoliko dana nakon što je vlada poslije reakcije javnosti demantovala navode da će vakcinisanje sportista biti prioritet.

 

 

 

 

 

Japanske vlasti su u četvrtak odbacile medijske navode o tome da se razmatra vakcinisanje svih japanskih olimpijaca do kraja juna, a to se dogodilo nakon što je ova ideja izazvala protivljenje javnosti, posebno zbog sporog vakcinisanja ostatka populacije.

 

 

 

 

 

Ipak, danas je Okabe za Reuters rekao da vakcinisanje za sportiste ne bi trebalo biti obavezno, ali da vakcine protiv koronavirusa trebaju biti dostupne onima koji ih žele.

 

 

 

 

 

Okabe je ekspert za infektivne bolesti te je pomogao Japanu u borbi pritiv H1N1 virusa 2009. godine, a trenutno je savjetnik za pandemiju koronavirusa.

 

 

 

 

 

“Mislim da se vakcinisanje treba preporučiti, posebno za sportiste”, kazao je Okabe koji ima vodeće funkcije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ali je dodao da je potrebno poštovati odluke sportista ukoliko odbiju vakcinaciju iz zdravstvenih ili vjerskih razloga.

 

 

 

 

 

U Japanu je oko 1,1 milion zdravstvenih radnika dosad primilo barem prvu dozu Pfizerove vakcine. Vakcinacija starije populacije počela je u ponedjeljak, a neki eksperti smatraju da vakcine za generalnu populaciju neće biti dostupne do kraja ljeta ili čak zime.