Naslovna AKTUELNO Javnosti prezentovani rezultati studije o (ne)kvaliteti zraka u Lukavcu, Tuzli i Živinicama...

Javnosti prezentovani rezultati studije o (ne)kvaliteti zraka u Lukavcu, Tuzli i Živinicama (VIDEO)


Studija kvaliteta zraka, rađena na osnovu podataka uzetih sa mjernih stanica, pokazala je da su Živinice, pored Lukavca i Tuzle najzagađeniji grad u Tuzlanskom kantonu, te da je stepen najvećeg aero zagađenja u zimskom periodu. Ipak, mjerna stanica u Lukavcu nema kapacitet da mjeri sve potrebne elemente koji bi mogli značajno utjecati na dobijene rezultate. Također, rađena je i studija o uticaju kvaliteta zraka na zdravlje stanovništva.

 

Udruženja Aer Aqua Terra, u saradnji sa Forumom za zaštitu okoliša Lukavac, uz podršku Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, a uz pokroviteljstvo Vlade Švedske u  završnoj su fazi izrade studije kvalitete zraka koja je obuhvatila tri grada na prostoru TK i uticaj kvaliteta zraka na zdravlje stanovništva u ovim sredinama.

 

Analizom je obuhvaćen vremenski period od protekle četiri godine, a rezultate ove analize urađene su na osnovu mjernih stanica koje se nalaze u ovim gradovima.

 

Prezentacija je održana u Tuzli, Živinicama i Lukavcu, a upravo je u našem gradu, iako je najzagađeniji, izazvala najmanje pažnje kod građana i šire javnosti.

 

Kako ističe profesor Abdel Đozić od 2016. godine i masovnih protesta u Lukavcu, trenutno vlada generalna nezainteresovanost građana za kvalitetom zraka i očuvanjem životne sredine.

 

Mjerna stanica u Lukavcu nema kapacitet da mjeri određene suštinske elemente koji bi mogli itekako uticati na postojeće rezultate. Nadogradnja ove stanice, kao i mnogi drugi potezi, bili bi prvi koraci ka poboljšanju trenutne ekološke situacije, ističe Đozić, dodajaći da ovisimo od prirodnih temperaturnih inverzija, te da ne upravljamo u dovoljnoj mjeri kvalitetom zraka.

 

Više doznajte u video prilogu Alema Meškovića:

 

 

(RTV Lukavac)