Naslovna AKTUELNO Jesen će biti toplija od prosjeka, ali nisu isključeni hladni naleti

Jesen će biti toplija od prosjeka, ali nisu isključeni hladni naleti

Colorful leaves in vineyard in autumn and blue sky above

U periodu od 1. septembra do 30. novembra na prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se viša srednja temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za period 1981.-2010. godine.

 

 

 

 

 

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru. U novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura novembra.

 

 

 

 

 

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto. Jesen 2021., u poređenju s istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija.

 

 

 

 

 

I pored toga što se tokom jeseni očekuju više srednje temperature zraka, nisu isključeni ni prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima zemlje.

 

 

 

 

 

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥25 °C) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozirana su do 32 topla dana.

 

 

 

 

 

Na duži vremenski period prognoza količine padavina u odnosu na prognozu temperature zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti s više opreza.

 

 

 

 

 

Tokom jeseni, prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu, ukupna količina padavine trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godine.

 

 

 

 

 

Raspored padavina tokom jeseni bit će neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovini novembra. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine.

 

 

 

 

 

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina predviđaju malu (do 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Iako se prognozira manja količina padavina tokom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja s intenzivnijim padavinama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.