Naslovna Istaknuto Još jedna bolnička zgrada u Tuzli pretvorena u COVID bolnicu

Još jedna bolnička zgrada u Tuzli pretvorena u COVID bolnicu

Zbog povećanja broja pacijenata još jedna zgrada u Tuzli pretvorena je u COVID bolnicu. Univerzitetski klinički centar u Tuzli sada ima 200 kreveta za pacijente pozitivne na koronavirus, a dobijaju i zahtjeve za liječenje ljudi iz drugih dijelova BiH.

 

  

 

 

Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli prvenstveno je pretvorena u COVID bolnicu s kapacitetom od 100 kreveta uz respiratorni centar u Klinici za plućne bolesti.

 

 

 

 

 

Međutim, zbog popunjavanja kapaciteta menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli pristupio je kriznom planu te je sada Klinika za plućne bolesti koja se nalazi u naselju Slavinovići pretvorena u još jednu COVID bolnicu.

 

 

 

 

 

“Mi smo u prvu COVID bolnicu u Klinici za zarazne bolesti dodatno ubacili još 20 kreveta, a 12 pacijenata smo već prebacili u novu COVID bolnicu u Klinici za plućne bolesti. Naš ukupan kapacitet sada je 200 kreveta”, kazao direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

 

 

 

 

 

Ističe da su ranije hospitalizirani pacijenti s potvrđenom tuberkulozom iz Klinike za plućne bolesti izmješteni u posebnu zgradu, dok se ostali koji su bili na rehabilitaciji poslije respiratora ili su sa dijagnosticiranim tumorima pluća mehanički odvojeni u zasebnom krilu spomenute klinike.

 

 

 

 

 

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli sada se nalaze ukupno 104 pacijenta koja su pozitivna na koronavirus. Od toga je 12 u respiratornom centru u Slavinovićima i oni zahtjevaju intenzivnu njegu, dok je od preostale 92 osobe 10 s teškom kliničkom slikom, ali njihovo zdravstveno stanje ne zahtijeva potporu respiratora.

 

 

 

 

 

Direktor tuzlanskog kliničkog centra nam je kazao da je ova zdravstvena ustanova već dobila zahtjeve za liječenje pacijenata pozitivnih na koronavirus iz drugih kantona u Federaciji BiH, kao i Brčko distrikta.

 

 

 

 

 

“Drugim kantonima ćemo odgovoriti u onoj mjeru u kojoj budemo raspolagali kapacitetima i sve ćemo raditi u saradnji s nadležnim ministarstvom zdravstva. Prije svega moramo imati odgovornost prema građanima TK, ali naravno da nećemo vratiti građane koji su vitalno ugroženi. To nije humano”, naglašava Jusufović.

 

 

 

 

 

Tim Univerzitetskog kliničkog centra danas je već u Brčko upućen po izuzimanje dva respiratora koji će biti u statusu rezerve u respiratornom centru u Tuzli i oni će se koristiti za pacijente iz distrikta.

 

 

 

 

 

“Mi i dalje prikupljamo opremu, dozatore, količine kisika i slično, a nalazimo se i u procesu kako bismo nabavili naše nove respiratore”, naglasio je Jusufović.

 

 

 

 

 

Prema posljednjem epidemiološkom izvještaju, 68 zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli pozitivno je na koronavirus, s tim da bi taj broj sutra mogao biti smanjen zbog činjenice da za nekoliko njih nastupa izlazak iz izolacije.

 

 

 

 

 

“Svi smo umorni, ali posebno zaposlenici u COVID bolnici. Na svu sreću, imaju ispomoć i kolega iz drugih klinika našeg kliničkog centra. Napravljeni su timovi koji se svakog mjeseca mijenjaju. Danas smo dobili devet novih ljekara koji su odmah počeli edukaciju iz kardio-pulmonalne reanimacije. Nakon toga će imati praktični dio koji će im održati anesteziolozi i očekujemo da će za 15 dana biti spremni za pružanje pomoći u respiratornom centru ili COVID bolnici”, dodao je Jusufović.

 

 

 

 

 

Trenutnu situaciju u kliničkom centru on ocjenjuje složenom, ali ne i alarmantnom, naglasivši da su u ljetnom periodu poduzeli određene mjere pripreme kako ih u jesenjem dijelu godine ne bi zadesio nepoželjan scenarij.

 

 

 

 

 

U Tuzlanskom kantonu trenutno je 1.475 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, u izolaciji se nalazi 1.385 pozitivnih osoba, dok je pod zdravstvenim nadzorom 2.114 kontakata.