Naslovna AKTUELNO Još samo godinu dana podrške za Windows 7

Još samo godinu dana podrške za Windows 7

Windows 7, gotovo deset godina star operativni sistem, donedavno je bio i najkorišteniji desktop OS na svijetu.Nedavno ih je prestigla sveprisutna “desetka”, ali Windowsi 7 i dalje se ne daju tako lako.

 

Po svim relevantnim statistikama oni su drugi najpopularniji OS i instalirani su na više od jedne trećine svih računara u svijetu.
Unatoč tome, kraj službene Microsoftove podrške za “sedmicu” već je na vidiku. 

Još ranije u Redmondu su odlučili kako će podršku za Windowse 7 u obliku zakrpi i nadogradnji pružati do 2020. godine.

 

Ono što se nekada činilo dalekim došlo je relativno blizu – zadnji dan do kada će Microsoft službeno besplatno podržavati Windowse 7 bit će za godinu dana.

 

Tačnije, zadnji dan podrške bit će 14. januara 2020. godine, piše Bug.hr.

 

Oni koji će htjeti i moći plaćati, mogu očekivati da će sigurnosne zakrpe za svoj omiljeni OS dobivati čak do 2023. godine.

 

Naplatna usluga podrške za Windowse 7 namijenjena je poslovnim korisnicima i velikim sistemima, a pretplata će se obračunavati mjesečno prema broju računara na kojima je “sedmica” instalirana.

 

Svi ostali, privatni korisnici i oni koji ne misle Microsoftu plaćati pretplatu za ovaj OS, imaju još 365 dana da svoj sistem nadograde na Windows 10.

 

Nakon 14. januara sljedeće godine Windowse 7 bit će i dalje moguće aktivirati i koristiti, ali bez najnovijih sigurnosnih zakrpi što računar izlaže rizicima, poručuju iz Microsofta, piše Bug.hr.