Naslovna AKTUELNO JP RAD: Svi putni pravci na općini Lukavac prohodni

JP RAD: Svi putni pravci na općini Lukavac prohodni

U Lukavcu je s petka na subotu   do sada palo više od 55 centimetara snijega. Naime snježne  padavine  od prekjučer  okovale su mnoge bh. gradove ali i grad Lukavac. Putevi su prohodni, ali je kretanje pješacima otežano zbog neočišćenih trotoara.

 

Javno komunalno  preduzeća ”Rad” Lukavac zaduženo  je za zimsko održavanje puteva    i trenutno su na terenu ekipe putne operative ovog preduzeća koji bez pauze rade na uklanjanju  snježnog prekrivača . Poseban akcent  dat je na prioritetne  pravce.

Posjećamo, shodno odredbama Odluke o komunalnom redu   obaveza svih poslovnih subjekata  (fizičkih i pravnih lica), koji posluju na  području općine Lukavac, je da  očiste  snijeg i led sa javnih saobraćajnih površina, te onih, koje služe za kretanje ili zadržavanje pješaka na prilazu individualnim i kolektivnim stambenim objektima, te poslovnim prostorima u širini objekta, do kolovoza ulice.

 

 

Također je  upućen poziv  i stanarima stambenih zgrada da očiste ispred svojih ulaza i na taj način učine naš grad ljepšim. Građane upozoravamo i na to da velike količine snijega sa krovova, uslijed rasta temperatura padaju na tlo, zbog čega je potrebno obratiti pažnju prilikom kretanja.

 

I regionalne ceste na području TK  prohodne su i saobraćaj se odvija bez problema . Direkcija regionalnih cesta TK na vrijeme je potpisala ugovore sa firmama koje su ponudile najpovoljnije uslove za izvođenje radova na zimskom održavanju svih regionalnih puteva, na području TK.Odabrane su firme   i potpisani  ugovori  sa osam izvođača u vrijednosti od milion 450 hiljada maraka, a održavat će se negdje oko 320 km  regionalnih cesta .

Ugaženog snijega na kolovozu ima na dionicama u višim predjelima, zbog čega se saobraća sporije. Izdvajamo putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac, Prisika-Tomislavgrad-Šujica, Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić Grad.