Naslovna AKTUELNO Kako funkcioniraju karantene na graničnim prelazima u BiH?

Kako funkcioniraju karantene na graničnim prelazima u BiH?

Na graničnom prelazu Rača u funkciji je i karantena u koju se smještaju svi državljani Bosne i Hercegovine koji uđu u zemlju.

 

Kako ističu nadležni, sve se za sada odvija nesmetano, a što je danas potvrdio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac, koji je posjetio granične prelaze Rača i Šamac. Dnevno pređe nekoliko stotina kamiona i tek nekoliko automobila.


 

Preko graničnog prelaza Rača u Bosnu i Hercegovinu najviše stižu stočna hrana i živa stoka. S obzirom na odluku nadležnih da je prioritet za naredno razdoblje sjetva i podrška poljoprivredi, od Uprave za zaštitu zdravlja bilja i Uprave za indirektno oporezivanje ministar Košarac zatražio je posebne mjere.

STAŠA KOŠARAC, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara

“Da sve robe sa oznakom d, a to su sjemena, đubriva i zaštitni materijali prolaze ubrzano kroz granični prelaz kako bi se što manje zadržavali na graničnim prelazima i što prije došli do korisnika…”

Nakon obilaska GP Rača, Košarac je istaknuo da je zadovoljan primjenom odluka Viječa ministara. Iz Granične policije BiH ističu da ovaj prelaz tijekom 24 sata pređe nekoliko stotina kamiona i tek poneko putničko vozilo.

ANTO BARIĆ, vođa tima na GP Rača

“Stanje na graničnom prelazu trenutno je zadovoljavajuće, protok roba se odvija normalno, odvija se samo kamionski promet, otprilike u 24 sata pređe oko 300 kamiona, kad je riječ o putničkom prometu, on se odvija, ali skoro pa nikako…”

Od početka ovog tjedna u funkciji je i karantena koja se nalazi nedaleko od ovog graničnog prelaza, u koji se smještaju svi državljani BiH koji uđu u zemlju.

DUŠANKA MAKIVIĆ, glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske

“Mi imamo nekoliko kategorija osoba i drugačiji je tretman za svaku od njih, ovisno je li riječ o putniku, fizičkoj osobi ili vozaču kamiona. Navedeno podrazumijeva upućivanje putnika u karantenu u mjestu ulaska u RS, ako kao na Gradišci ili Rači postoje formirane karantene.”

Šatorska karantena na granici zamišljena je kao mjesto gdje se vrši evidentiranje svih tih osoba, gdje se upoznaju sa svim obvezama i upućuju se u lokalne zajednice, objašnjavaju iz Civilne zaštite Republike Srpske.

MILAN NOVITOVIĆ, ravnatelj Republičke uprave civilne zaštite

“Od trenutka uspostavljanja karantene imali smo tri promjene, ovo je treća promjena postupanja unutar karantene. Ako je osoba iz Republike Srpske u graničnoj karanteni ostaje do 24 sata, kada se vidi odakle je osoba, obavještava se lokalna zajednica, provjerava se ima li karantenu i u tih 24 sata, ako su te sve provjere izvršene obavještava se gdje se karantena nalazi i osoba se upućuje u lokalnu karantenu.”

Kako je za BHRT potvrđeno u Civilnoj zaštiti, u karanteni se trenutno nalazi svega nekoliko osoba koje čekaju dalje postupanje.

MILAN NOVITOVIĆ, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS

U ovom trenutku izuzetno mali broj, možda dva tri lica…

Šatorska karantena prema graničnom prelazu Rača predviđena je za smještaj osoba pod nadzorom koje uđu u zemlju na prelazima Rača, Pavlovića most, Šepak, Karakaj, Bratunac i Skelani.

Izvor: BHRT