Naslovna AKTUELNO Kako poboljšati položaj Roma u Lukavcu?

Kako poboljšati položaj Roma u Lukavcu?U cilju razmjene informacija i iskustava u radu sa romskom zajednicom na područiju općine Lukavac, a kako bi zajednički radili na poboljšanju i unapređenju uslova života i rada Roma, Udruženje žena romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla u Lukavcu je održan novi informativni sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija.

 

U proteklom periodu rad pomenute grupe na područiju naše općine identificirao je probleme sa kojima se najčešće susreću romske zajednice.

 

U  naredne dvije godine udruženje će u saradnji sa pomenutim institucijama raditi na stvaranju boljih uslova kroz angažovanje romskog medijatora,  posrednika koji će pomagati korisnicima projekta da ostvare svoja različita prava, a koji nisu znali ili na druge načine nisu mogli ostvariti.

 

Projekat je ovo koji će trajati naredne tri godine, a  pored rada na što boljoj informisanosti Romske zajednice u ostvarivanju svojih prava Udruženje žena Roma „Bolja budućnost“ grada Tuzla radit će i na rješavanju drugih problema.

 

Medijatori koji su angažovani u nekoliko lokalnih zajednica  do sada su kako je istaknuto riješili  brojna životna pitanja Roma  kao što su , zdravstvena zaštita, socijalna pomoć, obrazovanje, zaposlenje i sl.

 

Odnosno  odigrali su ključnu ulogu u uspostavljanju komunikacije između institucija vlasti i romske zajednice, vjeruju da će na ovaj način kroz  projekat “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu” poboljšati  socio-ekonomski  položaj Roma na područiju općine Lukavac.