Naslovna AKTUELNO Kanton Sarajevo ide u lockdown od večeras u 20, do ponedjeljka u...

Kanton Sarajevo ide u lockdown od večeras u 20, do ponedjeljka u 7 sati


Lockdown u Kantonu Sarajevo, koji je vlada uvela zbog pogoršane epidemiološke situacije, počinje večeras u 20:00, a završava se u ponedjeljak, 15. marta. u 7:00 sati.

 

 

 

 

Ove mjere je 8. marta donijela Vlada KS, kako bi pokušala zaustaviti nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, koji se drastično povećao u posljednjih nekoliko sedmica.

Lockdown se pretežno odnosi na poslovne subjekte, kojima se ovim mjerama zabranjuje rad u navedenom periodu, a izuzeti su sljedeći poslovni subjekti:

*trgovine prehrambenim proizvodima i pekare

*apoteke

*benzinske pumpe

*prodavnice hrane za životinje

*specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme*subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi

*subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti

*kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća

*aerodrom

*kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu

*hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak

*subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti

*subjekti koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima

*gradilišta

Također, prema odredbi Vlade KS, u ovom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23 sata uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni, međutim, bez prisustva publike.

Kako bi bili sigurni da se mjere adekvatno provode, Vlada KS najavila je pojačano prisustvo policije inspekcijskih službi.

 

 

 

 

 

 

Za razliku od poslovnih subjekata, građani će se moći slobodno kretati van ovog kantona, što znači da je, ako budu željeli otići na kafu, ručak ili večernji izlazak, dovoljno da pređu entitetsku liniju i sve to obave u Istočnom Sarajevu, s obzirom na to da u RS-u takve mjere nisu na snazi.