Naslovna AKTUELNO kantonalna uprava CZ apeluje na odgovorno ponašanje u vrijeme pandemije

kantonalna uprava CZ apeluje na odgovorno ponašanje u vrijeme pandemije

Usljed pojave Covida-19 u našoj zemlji, ali i mogućeg naglog širenja danas su reagovali i iz Kantonalne uprave Civilne zaštite.  Apeluju na građane da djeluju u skladu sa zakonom i preporukama, odnosno da budu odgovorni prema sebi, ali i drugima u svom okruženju poštujući naredbe Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.

 

Uloga Kantonalne Uprave Civilne zaštite  definisana je zakonom o zaštitii spašavanju  lica i materijalnih dobara. To podrazumjeva zaštitu građana od svih prirodnih nesreća i katastrofa, kao i epidemije.  Najvažniji oblik zaštite od virusa je odgovorno ponašanje, kako prema samom sebi tako i prema zajednici, poručuju iz Kantonalne uprave CZ.


 

“Samozaštita je odluka svakog pojedinca da poštuje naredbe, prijedloge i zaključke Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Mi se sad borimo da spriječimo pojavu  virusa na Tuzlanskom kantonu i da suzbijemo da se ne desi ni jedan odnosno da bude što manje zaraženih Korona virusom. Ja ovim putem želim da apelujem na građane da ako se svi budemo pridržavali uputa, naredbi i zaključaka Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK, onda smo 99% spasili Tuzlanski kanton.” – Zoran Jovanović v.d. direktor KUCZ

 

Usljed nadolazećih uskršnjih praznika očekivan je priliv dijaspore, iako je pandemija u jeku.  Imamo i neodgovorne pojedince koji nepoštivanjem odredbi Kriznog štaba ugrožavaju živote svih.

 

“Za takve neodgovorne predviđene su sankcije. Krivični zakon Federacije BiH, član 2.2.5. ugrožavanje drugih i širenje zarazne bolesti. Svako ko dobije rješenje o izolaciji je bolestan , on je potencijalni bolesnik dok se ne dokaže suprotno. Kroz 14 dana izolacije i krajnjim pregledom se utvrđuje da li je osoba zaražena Korona virusom. Zato, opet molim građane da se pridržavaju ovih naredbi jer na taj način jedino možemo pomoći ovom kantonu i građanima Tuzlanskog kantona.” -Zoran Jovanović v.d. direktor KUCZ.

 

U zemljama poput Italije i Španije gdje je virus uzeo maha građanstvo trpi velike posljedice, zbog nepravovremenog reagovanje institucija, kao  i neodgovornosti građana.

 

“Mi smo maksimalno spremni ,radimo od prvog dana, uvidjeli smo njihove greške , ovih zemalja  koje su to neozbiljno shvatile. Mi to radimo , upozoravamo svaki dan i na medijima , svakodnevno se vrše upozorenja , puštaju se načini borbe protiv korona virusa kroz dezinfekciju i ponašanja  ljudi. Evo mi smo sve uradili  sada je do građana  da prihvate najozbiljnije. Ja opet ponavljam , molim građane da najozbiljnije shvate,ovo nije šala.” – Zoran Jovanović v.d. direkt KUCZ

 

Iako Bosna i Hercegovina  nije obilježena kao zemlja u kojoj je pandemija uzela maha, ukoliko se ne budemo odgovorno ponašali nećemo moći zaštiti kako sami sebe, tako i najmilije.