Naslovna AKTUELNO Kantonalna uprava CZ dodijelila sredstva za razvoj vatrogastva u Lukavcu (VIDEO)

Kantonalna uprava CZ dodijelila sredstva za razvoj vatrogastva u Lukavcu (VIDEO)

U prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo.

 

Ugovori su potpisani sa predstavnicima gradova Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Tuzla i Živinice, te sa predstavnicima općina Banovići, Kalesija i Lukavac. Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od 100.000 KM.

 

Osam općina/gradova sa područja našeg kantona dobilo je sredstva za unapređenje rada vatrogasnih jedinica. Javni poziv za dodjelu ovih sredstava raspisala je Kantonalna uprava civilne zaštite TK, a predstavnici lokalnih jedinica su potpisali ugovore za sufinansiranje projekata u oblasti vatrogastva.

 

Iako su često na prvoj liniji fronta u borbi za zaštitu ljudi,  potrebe vatrogasnih jedinica su slabo prepoznate. Kako bi se, koliko toliko, pomoglo unapređenju njihovog rada i samim tim pojačala sigurnost u ovoj oblasti, Kantonalna uprava civilne zaštite TK obezbijedila je sredstva za sufinansiranje projekata vatrogasnih jedinica. Među njima je i Lukavac kojem je dodijeljeno 10 000KM.

U posljednjih godinu dana implementirani su mnogi projekti s ciljem stvaranja modernije, efikasnije i bolje vatrogasne jedinice u Lukavcu. Uređen je vanski izgled vatrogasnog doma, radi se i na uređenju unutrašnjosti, a nabavljena je mnoga oprema. Pandemija COVID-19 usporila je plan razvoja i modernizacije ove profesionalne vatrogasne jedinice, međutim, za narednu godinu postoje planovi za dalji razvoj.

 

Preporučujemo video prilog Alema Meškovića:

 

 

 

(RTV Lukavac)