Naslovna AKTUELNO Kantonalna vlada i Soda Sisecam najavljuju zajedničko rješavanje problema

Kantonalna vlada i Soda Sisecam najavljuju zajedničko rješavanje problema


Rješavanje problema taložnica, “Bijelog mora” kod Lukavca, kroz projekat rekultivacije rudničkog zemljišta, bila su tema sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i kompanije Soda Sisecam, a kojem je prisustvovao i direktor Rudnika „Kreka“ Tuzla.

 

Kako je prezentirao pomoćnik predsjednika hemijske grupacije Şişecam Hidayet Ozdemir SSL radi na realizaciji projekta prelaska na novi sistem upravljanja otpadom. Radi se o održivom projektu u skladu sa svim ekološkim standardima, a čija će realizacija rezultirati zatvaranjem taložnica „Bijelo more“. Sve to uslov je za planirane nove investicije i povećanje proizvodnje u fabrici sode u Lukavcu“.

 

Ipak u toku priprema za realizaciju ovog projekta kompanija Soda Sisecam je naišla na određene probleme u vezi sa imovinsko – pravnim odnosima.

 

Premijer Suljkanović je imenovao predstavnike Vlade i drugih ključnih institucija, da već sutra upriliče sastanak sa drugim akterima ove problematike, te da u što skorije vrijeme pronađu najbrže, zakonski utemeljeno i za sve strane prihvatljivo rješenje.

 

„Mi smo svjesni šta Soda Sisecam znači u privrednom životu Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini, te upravo zbog toga ćemo sve naše kapacitete staviti na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju poteškoća s kojima se ovo privredno društvo susreće u svom radu. Tim više što će realizacija ovih projekata doprinijeti podizanju rada Sode na jedan viši nivo ekološke prihvatljivosti“ zaključio je premijer Suljkanović.