Naslovna AKTUELNO Kantonalne vlasti uporne u namjerama da šljačište za TE Tuzla smjeste nadomak...

Kantonalne vlasti uporne u namjerama da šljačište za TE Tuzla smjeste nadomak Lukavca (VIDEO)

Savjet prostornog plana, kojeg čini 18 članova, podržao je moguću gradnju odlagališta šljake i pepela. Odlagalište bi služilo za potrebe Bloka 7 TE Tuzla, a nalazilo bi se na području općine Lukavac i grada Tuzla.

 

Predstavnici Općine Lukavac i MZ Bistarac najavili su moguće tužbe, a građani i fizičku blokadu gradnje ovog šljačišta.

 

Naime, u  resornom kantonalnom ministarstvu vode se aktivnosti oko druge faza izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana TK 2005 – 2025, a istim je i dalje predviđeno izgradnja šljačišta za potrebe TE Tuzla, koje bi bilo smješteno nadomak stambenog dijela Bistarca. Na 4. sjednici Savjeta prostornog plana sa 16 glasova podržan je prijedlog za izgradnju šljačišta.

 

9.Jula ove godine u Lukavcu je održana Javna rasprava na kojoj su predstavnici Općine Lukavac, političkih subjekata, nevladinog sektora i građana zauzeli jasan i negativan stav i iskazali oštro protivljenje izgradnji odlagališta šljake i pepela. Iako su sve općinske strukture ostale pri svom stavu, većina članova Savjeta prostornog plana i dalje su za izgradnju odlagališta šljake i pepela na pomenutoj lokaciji.

 

Procjene govore da bi izgradnjom odlagališta šljake i pepela došlo do ugrožavanja vrlo kvalitetnih izvorišta vode u Bistarcu. Primjer je to i šljačišta Divković gdje su vode kontaminirane vrlo teškim metalima.

 

Ako bi došlo do usvajanja ovakvih izmjena i izgradnje šljačišta, lokalna vlast, predstavnici Mjesne zajednice Bistarac i ekološki aktivisti spremni su ići i korak dalje u sprečavanju tih namjera.

 

Više doznajte u video prilogu Alema Meškovića.

 

(RTV Lukavac)