Naslovna AKTUELNO Katolici danas obilježavaju Božić (FOTO)

Katolici danas obilježavaju Božić (FOTO)

Foto: E. Ribić

Katolici u BiH tako i širom svijeta danas proslavljaju najradosniji blagdan – Božić, dan kojim se obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg.

 

Ovaj dan je predviđen da se provede s članovima porodice i u zajedničkoj molitvi. Rano ujutro vjernici odlaze na misu, a zatim slijedi zajednički ručak.

 

U našoj zemlji porodice, prijatelji i komšije okupljaju se uz bogatu trpezu na kojoj se nalaze tradicionalna slana i slatka jela, a posebno su karakteristični za Božić suhi kolači koji se prave nekoliko dana prije blagdana.

 

Domovi katolika posebno su okićeni na Božić i uglavnom se u svakom nalazi jelka ispod koje se ostavljaju pokloni za najmlađe ukućane.

 

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno. Isus je rođen u štali u gradu Bethlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

 

Pripadnici katoličke vjeroispovijesti molitvom na usnama dočekali su svoj veliki blagdan Božić.

 

Misu polnoćku u crkvi Svetog Ante Padovanskog predvodio je velečasni Andrija Župarić koji je istakao da je ovaj blagdan vrijeme kada se približavamo jedni drugima.

 

Povodom Božića kolektiv JU RTV Lukavac je svojim slušaocima i gledaocima, kao i poslovnim partnerima i saradnicima katoličke vjeroispovijesti uputio čestitku.

 

“Poštovani saradnici i prijatelji, sretan Božić sa željom da ovaj veliki blagdan proslavite u miru, radosti i porodičnoj sreći zajedno za svojim najbližima, prijateljima i komšijama.

 

Obzirom da su blagdani povod i prilika za duhovnu obnovu, građenje suživota, međusobnog poštovanja i uvažavanja, proslavljamo ih zajedno uz iskazivanje želja za nastavak druženja i saradnje i u narednom periodu.

 

Čestit Božić i Sretna Nova Godina”, poručio je direktor JU RTV Lukavac Fikret Žigić.

 

 

(RTV Lukavac)