Naslovna AKTUELNO Ko je odgovoran što Lukavac još uvijek nije dobio status grada? (VIDEO)

Ko je odgovoran što Lukavac još uvijek nije dobio status grada? (VIDEO)

Mnoga mjesta u BiH su, u skladu sa zakonskim propisima, dobila status grada, a u našem okruženju gradovi su postali Srebrenik, Gračanica, Gradačac, Živinice, a širom BiH to su postala i  mnoga manja mjesta od Lukavca. Nesporno je bilo i da se takva procedura provede i za Lukavac, te je prije tri do četiri godine postupak i pokrenut.

 

Kako ističe prvi čovjek Općine Lukavac Edin Delić  protekle četiri godine postali smo  “grad slučaj” koji se našao zanemaren i pod različitim političkim pritiscima onih kojim klima u našem gradu nije odgovarala.


 

Prema riječima načelnika Edina Delića nadležna komisija  nije pojasnila u kakve to mi probleme možemo zapasti i da li to znači da su građani Lukavca diskriminisani stavom komisije kojom predsjedava kadar SDP-a, poznat kao raniji generalni sekretar SDP-a, Irfan Čengić. Načelnik Delić je pozvao općinske organizacije SDP i SDA Lukavac da javno osude svaki vid diskriminacije i blokade GRADA LUKAVCA od strane njihovih kadrova u Federaciji BiH, te da se izbore za promjenu ovakvog neprihvaltjivog stava i daju svoj doprinos da Lukavac dobije ono što zaslužuje.

 

Među razlozima zašto Lukavac, nakon najmanje četiri ponovljena upita, ne dolazi na dnevni red da postane grad je i  dokument komisije za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije koji je na svojoj sjednici od 27.07.2020. godine donio i jedan od zaključaka u kome stoji da komisija smatra  kako je potrebno izvršiti izmjenu ustavnog i zakonskog okvira za djelovanje jedinica lokalne samouprave, te da do nužnih izmjena Parlament F BiH ne donosi zakone o proglašenju gradova zbog mogućih problema u funkcionisanju tih jedinica lokalne samouprave izazvanih zbog neusklađenosti Ustava i zakona.

 

O ovoj temi razgovarali smo sa načelnikom Edinom Delićam. Pogledajte video prilog Sabine Džibrić:

 

 

 

(RTV Lukavac)