Naslovna AKTUELNO Ko u FBiH krši naredbe o izolaciji teretit će se za krivično...

Ko u FBiH krši naredbe o izolaciji teretit će se za krivično djelo uz javnu objavu ličnih podataka

Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević kazala je danas da će uputiti preporuke u vezi s izmjenama sankcija za one koji krše mjere samoizolacije.

 

Ona je kazala da je Štab preporučio kantonalnim inspekcijama i MUP-ovima da u okviru provjera kršenja mjera izolacije pored prekršajnih naloga počnu primjenjivati stavke krivičnog djela protiv zdravlja i širenja zaraze i sprečavanje službene osobe u vršenju dužnosti.


 

“Sve ovo je već ranije definisano zakonom. Oni koji krše mjere izolacije dovode u pitanje i svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih“, rekla je Milićević.

 

Ona je kazala da je potrebno javno objaviti ime, prezime i mjesto prebivališta onih osoba koje ne postupaju u skladu s propisanim mjerama.

 

Federalni štab civilne zaštite preporučuje kantonalnim, gradskim i općinskim štabovima za iznalaženje adekvatnog prostora za smještaj, odnosno izolaciju osoba koje krše mjere izolacije.

 

Milićević je naglasila da Vlada FBiH intenzivno radi na spašavanju ekonomije Federacije BiH.

Na pitanje kako da stariji od 65 godina, kojima je zabranjeno kretanje, odu po penzije, do prodavnice ili apoteke, Milićević je kazala da Crveni križ ima razrađenu mjeru i aktrivirao je mrežu pomoći osobama koje su rizična skupina za prijenos epidemije.

“Mnoga mjesta su pokrenula logističke kanale i mrežu volontera. Dovest ćemo i nekoga iz CK da detaljnije informiše javnost”, kazala je.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je kazao da su federalni sanitarni zdravstveni inspektori raspoređeni na 15 graničnih prijelaza i na aerodromu u Sarajevu koji prekida promet za putnike 30. marta.

“84 federalna inspektora su na granicama. Bilježimo sve manji broj putnika. Ipak, velika koncentracija je i dalje na GP Orašje, Bijača i Šamac. Osim kontrole putnika kontroliše se i ispravnost robe koja ulazi u BiH”, dodao je.

On je kazao da veliki broj pošiljki i kamiona koji ulaze u BiH svjedoči da životnih namirnica ima dovoljno, da dolaze i da police neće biti prazne.

Ajdinović je rekao da su do sada evidentirane 33 osobe koje nisu poštovale mjere izolacije i da bi njihovi podaci mogli biti javno objavljeni.

“Ne smiju se dati podaci o osobama koje su zaražene, koje su pod mjerama izolacije, koje su u samoizolaciji naređenoj od epidemiologa. Ono što se smije i zakonito je jesu podaci za osobe koje krše mjere izolacije”, objasnio je Ajdinović.

Direktor FUIP-a je kazao da je do danas izdata 14.821 mjera za putnike koji su ušli u BiH i da po pitanju praćenja poštivanja tih mjera postoji sve bolja komunikacija sa svim upravama policije u FBiH i Ministarstvima unutrašnjih poslova.