Naslovna AKTUELNO Kolijevka nogometa: Šta je Boxing day i zašto Englezi igraju dan poslije...

Kolijevka nogometa: Šta je Boxing day i zašto Englezi igraju dan poslije Božića?

Igranje nogometnih utakmica 26. decembra seže u daleku prošlost i vuče korijene iz samog početka nogometa kakvog danas poznajemo. Sheffield FC i Hallam FC su na Štefanje 1860. godine odigrali prvu utakmicu između neka dva nogometna kluba u historiji.
Danas, dan poslije Božića, u engleskim ligama igrat će se mečevi, a Premiership će odbrojati svoje 19. kolo koje počinje okršajem Fulhama i Wolvesa u 13:30 sati te završava utakmicom u kojoj se sastaju Southampton i West Ham večeras od 20:45 sati.
Tradicija da se mečevi u engleskim ligama igraju dan poslije Božića potječe još iz 19. vijeka i uprkos brojnim negodovanjima u posljednje vrijeme kako se igrači zbog mečeva tokom praznika previše umaraju, Englezi će teško izbaciti takvu praksu, najavljenu zimsku pauzu koja se uvodi od naredne sezone vjerovatno će pomjeriti poslije Nove godine.

 

Ipak, Boxing Day nije kraj spektaklu i prazničnoj atmosferi na stadionima u Engleskoj. Naredni mečevi u Premiershipu igraju se već 29. i 30. decembra, a onda i 1., 2. i 3. januara kada ćemo gledati možda i meč sezone – okršaj Manchester Cityja i Liverpoola na Etihadu. 

Kraće rečeno, čeka nas 30 utakmica Premiershipa u ovih devet dana, a šlag na tortu bit će meč koji bi mogao uveliko odrediti tok ove sezone i dati dobar dio odgovora na pitanje ko će biti prvak. 

I za kraj kažimo da postoji nekoliko je teorija po kojima je Boxing Day dobio ime, ali najprihvaćenija je ona o gospodarima i slugama.
“Christmas Box” je engleski naziv za Božićni dar. Bogati Englezi, koji su u svojim domovima imali sluge i pomoćnice, 26. decembra dobili svoje Christmas boxeve, što se nazivalo Boxing Day, a gospodari bi ih pustili kući da budu s porodicama. Druga je teorija da se na Božić u crkvama u kutijice skupljao novac, koji bi se dan kasnije (Boxing Day) otvorio, a neki tvrde da su brodovi na prekooceanskim putovanjima ukrcali kutiju s novcem za sreću, koju bi onda dali svećeniku u luci dolaska, a on novac dan poslije Božića podijelio siromašnima.

 

Ali, kako god bilo, već više od 120 godina tog 26. decembra u Ujedinjenom kraljevstvu se igra nogomet. Premiership, niže lige, amaterske lige – svi igraju.

 

Utakmice su raspoređene tako da navijači moraju što manje putovati, a najčešće se ne igraju veliki derbiji kako bi se u gradovima izbjegli neredi u vrijeme Božića.

 

Ipak, najviše se pamti Boxing Day 1963. godine kad je na deset utakmica Divison One palo nevjerovatnih 66 golova.

 

U danas nezamislivom scenariju, Manchester United je dobio šest komada od Burnleya, Blackburn je u gostima pobijedilo West Ham 8:2, a Fulham je Ipswich Townu utrpao čak deset golova. Identičnim rezultatom, 3:3, završile su utakmice Wolverhamptona i Aston Ville te Nottinghama i Sheffield Uniteda, dok su WBA i Tottenham odigrali 4:4.