Naslovna AKTUELNO Kompanija “Junuzović Kopex” dužna platiti 100.000 KM zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja

Kompanija “Junuzović Kopex” dužna platiti 100.000 KM zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja


Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK donijelo  osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Adnana Šabića (58)-bivšeg direktora RMU Đurđevik i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina.

 

Također, izrečene su i kazne zatvora od po tri (3) godine za Esada Hodžića (70)-bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika i Nermina Alića (49)- bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac, te novčana kazna u iznosu od 100.000 KM kompaniji Junuzović kopex Lukavac.

 

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK se  Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice Junuzović kopex terete  za  krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za zloupotrebe prilikom  nabavke i prodaje od firme Junuzović kopex veće  količine dizel goriva Rudniku tokom 2006. godine.

 

Prvostepenom presudom se od pravnog lica Junuzović kopex Lukavac oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 740.000 KM, po pravosnažnosti presude.

 

Također, Šabiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH u periodu od tri (3) godine.