Naslovna AKTUELNO Konačna odluku o igračima kojim ističu ugovori

Konačna odluku o igračima kojim ističu ugovori

 

FIFA je danas donijela konačnu odluku i odgovorila na dva ključna pitanja iz svijeta nogometa: šta će biti sa igračima kojim ističu ugovori 30. juna, te sai prijelaznim rokom?


 

S obzirom da se ugovori inače potpisuju s rokom važenja do 30. juna što predstavlja kraj sezone, mnogo igrača nije znalo šta će se desiti tog datuma ako se sezona u njihovim ligama ne završi, a to će se skoro sigurno desiti.

 

FIFA je poručila kako će igrači ostati članovi svog aktuelnog kluba sve dok se sezona ne završi, te da će im klub nastaviti davati mjesečnu ili sedmičnu platu kako je to dogovoreno aktuelnim ugovorom.

 

To, na primjer, znači da Edinson Cavani neće napustiti PSG 30. juna, već će igrati za PSG potencijalno sve do septembra.

 

To znači i ukoliko Cavani sada odluči potpisati ugovor sa novim klubom, on će tamo preći tek na kraju sezone, a ne 1. jula. To vrijedi za sve igrače koji su već 1. januara imali mogućnost potpisivanja za novi klub.

 

Drugo pitanje je usko vezano za važeće ugovore. I dok se, u zavisnosti od liga, igrači mogu dovoditi od 1. jula pa sve 1. septembra (a negdje i duže), FIFA je imala mnogo problema kako da postupi u toj situaciji.

 

Teoretski, igračima ugovori mogu biti produženi i do oktobra, što bi značilo da oni ne bi mogli završiti sezonu u istom klubu.

 

Tako je FIFA odlučila da se prijelazni rok pokrene tek nakon završetka ove sezone, bez obzira kada to bilo.

 

Izvor: Klix.ba