Naslovna AKTUELNO Konstantno se smanjuje broj učenika koji pohađaju škole u TK (VIDEO)

Konstantno se smanjuje broj učenika koji pohađaju škole u TK (VIDEO)

Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2017./2018. godini usvojila je Vlada TK. Na području Tuzlanskog kantona  nastava se izvodila u 138 ustanova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i to: 9 javnih i 7 privatnih predškolskih ustanova, 88 javnih i 1 privatna osnovna škola i 32 javne i 1 privatna srednja škola, koje pohađa ukupno 58.712 učenika.

 

U pedagoškoj 2017/2018. godini došlo je do povećanja obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u odnosu na prethodnu pedagošku godinu, i to za 656 polaznika. Obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, djece od 6 mjeseci do 6 godina života, (bez obaveznog programa) na području Tuzlanskog kantona je oko 16,50 %. Ovako mali obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem zahtijeva da se više radi na razvoju svijesti i promovisanju značaja predškolskog odgoja i obrazovanja za razvoj mlade ličnosti, ali i proširivanju kapaciteta u pojedinim predškolskim ustanovama.

 

Istovremeno podaci pokazuju da se konstantno iz godine u godinu smanjuje broj učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje. Broj učenika u školskoj 2017./2018. godini manji je za 382 učenika u odnosu na prethodnu školsku godinu. Smanjenje broja učenika u osnovnim školama u vezi je sa smanjenjem stope prirodnog priraštaja i sve učestalije emigracije stanovništva. Posmatrajući upis učenika u osnovne škole, Najveći obuhvat upisanih učenika u prve razrede redovnih osnovnih škola zabilježen je u gradu Tuzla  a zatim slijede općine:  Živinice , Gračanica ,Gradačac , Srebrenik , Lukavac , Kalesija , Banovići , Kladanj , Doboj Istok , Sapna ,Čelić  i Teočak.

 

Podaci za srednje obrazovanje i odgoj pokazuju da je školskoj 2017./2018. godini došlo do povećanja broja učenika koji pohađaju srednje obrazovanje u odnosu na prethodnu školsku godinu i to za 324 učenika.

 

U odnosu na prošlogodišnji upis učenika u prve razrede, ovogodišnji upis učenika smanjen je za 232 učenika ili 5,44%. Prema strukturi srednjih škola imamo 6 gimnazija, 1 umjetničku školu, 1 vjersku školu, 1 tehničku školu, 1 mješovitu u čijem sastavu je gimnazija i tehnička škola, 5 mješovitih u čijem sastavu su gimnazija, tehničke i stručne škole i 17 mješovitih u čijem sastavu su tehničke, stručne i umjetničke škole. U ovim školama, u školskoj 2017./2018. godini, nastavu je pohađalo 15.923 učenika raspoređenih u 709 odjeljenje, što je za 369 učenika više nego prethodne školske godine.

 

U cilju stvaranja boljih uslova za rad u osnovnim i srednjim školama na području  TK prošle školske godine uloženo je ukupno oko 6 miliona i 150 hiljada maraka.

 

Na sjednici Vlade usvojen je i izvještaj o provedenoj eksternoj maturi kojoj je školske 2017./2018.godine pristupilo 4 hiljade 136 učenika.