Naslovna AKTUELNO Košarka: Amerikanac John Roberson će igrati za bh. reprezentaciju

Košarka: Amerikanac John Roberson će igrati za bh. reprezentaciju


Iako, Vedran Bosnić nije još uvijek saopštio spisak reprezentacije za susret protiv Bugarske i Latvije, ono što je sigurno da će moći računati na jedno novo ime u okviru kvalifikacija koje će se odigrati u Sarajevu.

 

Riječ je o naturalizovanom Amerikancu Johnu Robersonu, koji je dobio bh. pasoš te će biti na raspolaganju košarkaškim Zmajevima.

 

Roberson je rođen 28. oktobra 1988. godine u Kansasu, a svoju karijeru započeo je 2007. godine na američkom univerzitetu Texas Techu. Igra na poziciji playmakera i visok je 180 cm.

 

Nakon četverogodišnje karijere na Texas Techu i nakon što ga nijedna ekipa nije izabrala u svoju franšizu na NBA draftu 2011. godine, Roberson je započeo svoju profesinalnu karijeru u Zlatorogu Laško, da bi nakon toga uglavnom imao jednogodišnje i dvogodišnje angažmane.

 

Do sada u karijeri igrao je pored za Zlatorog i za South Carolina Warriorse, Comunikt, Monthey, Sodertalje Kings, Atomeromu SE, Elan Chalon, ASVEL, Enisey i South East Melbourne Phoenix.

 

Ove sezone nosi dres španskog Estudiantesa, a zanimljivo je da mu je to drugi klub u ovoj godini. Roberson je za Estudiantes potpisao ovo ljeto, dok je u februaru ove godine također postao član Galatasarayja u turskoj ligi, ali se tu zadržao svega šest mjeseci.

 

Roberson je ove sezone za španski klub odigrao četiri utakmice u odličnoj formi. U prosjeku bilježi 15 poena po utakmici, uz 3.5 asistencije po susretu.

 

Prije Robersona, kao naturalizovani Amerikanci za Bosnu i Hercegovinu su nastupali Terrel Castle, Henry Domercant, JR Bremer, Zack Wright i Alex Renfroe.