Naslovna AKTUELNO Košarka: U kvalifikacijama BiH – Grčka 84 : 69

Košarka: U kvalifikacijama BiH – Grčka 84 : 69


Muška košarkaška reprezentacija BiH je odličnom igrom zabilježila novu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket, i to protiv Grčke.

 

I pored svih problema sa ozljedama i izostancima naši košarkaši su od prve minute pokazali karakter i ostvarili visoku pobjedu 84 :69.

 

Odlično Zmajevi otvaraju susret, trojkom Penave bilježe prednost od 9:5, a zatim nastavljaju dizati razliku (17:10, 23:14), da bi zakucavanjem Kamenjaša “pobjegli” na dvocifrenu prednost od 25:14. Prvu četvrtinu naši reprezentativci zaključuju rezultatom 26:18.

 

U istom ritmu nastavljaju u drugoj dionici, a trojkom Sulejmanovića podižu razliku na 13 poena (36:23) u 13. minuti. Ipak, uslijedio je pad u igri bh. tima, što Grci kažnjavaju i prilaze na 39:35.

 

Srećom, brzo Zmajevi ponovo uspostavljaju kontrolu nad utakmicom, poenima Lazića i Sulejmanovića vraćaju pristojno vodstvo od 49:37 na kraju prvog poluvremena.

 

Nakon odmora uslijedila je energična i borbena igra reprezentacije BiH. Kada je još Kamenjaš efektno zakucao preko Katsivelisa za 72:52, šest minuta prije kraja, bilo je potpuno jasno da ćemo doći do historijskog trijumfa jer ovo je prva naša pobjeda nad Grcima.

 

Najefikasniji u bh. timu bili su Emir Sulejmanović (23 poena, 13 skokova) i Kenan Kamenjaš (16 poena), a kod Grka Vassilis Kavvadas (16).

 

Plasman na ecropsko smo ranije izborili a, ovom pobjedom je ujedno naša reprezentacija osigurala prvo mjesto u grupi H te samim tim i povoljniju poziciju u žrijebu za Eurobasket 2022.