Naslovna AKTUELNO Krajem godine će biti raspisan novi javni poziv za subvencioniranje nabavke peći...

Krajem godine će biti raspisan novi javni poziv za subvencioniranje nabavke peći na pelet

Krajem decembra ove godine bit će raspisan Javni poziv namijenjen za smanjenje aerozagađenja na području Tuzlanskog kantona, uzrokovano individualnim ložištima. Potaknuti prethodnim iskustvom, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK u saradnji sa UNDP-em realizovat će još jedan projekat sufinansirnaja smanjenja zagađenosti zraka.

 

Ovaj put predmet subvencioniranja neće biti samo sufinansiranje nabavke kotlova na pelet, nego i nabavka toplotnih pumpi i solarnih panela, a, prema navodima resornog ministra Elvira Rožnjakovića,  razmišljaju i o sufinansiranju ugradnje fasade i zamjene stolarije sa modernom PVC stolarijom. Milion KM će biti na raspolaganju, s tim da će 600 hiljada biti na raspolaganju za MSP, a 400 hiljada KM za fizička lica.

 

Pilot projekat je pokazao da postoji velika zainteresiranost građana za ovaj projekat. Od 400 prijava koje su stigle na adresu ministarstva, kriterije je ispunilo 320 osoba, kojima je peć na čvrsto gorivo zamijenjena peći na pelet.

 

Iako je odziv građana na javni poziv bio izuzetno veliki, razoračaravajuće je da je iz najzagađenijih gradova i općina TK, odnosno Tuzle, Živinica i Lukavca, bio najmanji odziv građana.

 

Mi smo Živinicama dodijelili milion KM na ime izgradnje sekundarne mreže i smatramo da ćemo time rješiti kvalitet zraka u Živinicama. Taj milion je već na raspolaganju i nadamo se da će oni što hitnije utrošiti sredstva. U Tuzli je potrebno raditi dalje na širenju ove mreže. Što se tiče Lukavca i tamo izdvajamo značajnija sredstva putem programa raspodjele sredstava od ekoloških naknada i nadamo se da će i kvalitet zraka u Lukavcu biti što čišći i kvalitetniji”, rekao je ministar Elvir Rožnjaković.