Naslovna AKTUELNO Krimolovci u januaru zaprimili 535 poziva

Krimolovci u januaru zaprimili 535 pozivaPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2019. godine registrirali su ukupno 535 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

 

U navedenom periodu, od građana su zaprimljene 22 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je ukupno 65 prijava, od kojih je 18 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja. Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, trgovinom ljudima i ostima krivičnim djelim, prenosi Fena.

 

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA. U januaru je pristiglo 16 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.