Naslovna AKTUELNO ‘Krimolovci’ u septembru zaprimili 512 prijava,30 s korisnim informacijama

‘Krimolovci’ u septembru zaprimili 512 prijava,30 s korisnim informacijamaPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru su registrirali 435 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 11 bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 77 prijava, od kojih je 19 s korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, oružjem, trgovinom ljudima, privrednim kriminalom i ostalim krivičnim djelima.

 

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 26 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.

 

U septembru je primljeno 18 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 54 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.