Naslovna AKTUELNO Krizni štab CZ Lukavac dao preporuke građanima (VIDEO)

Krizni štab CZ Lukavac dao preporuke građanima (VIDEO)

Jučer je održana sjednica Kriznog štaba CZ općine Lukavac na kojoj je najviše bilo riječi o pandemiji koronavirusa na područiju ove općine. Kako je zaključeno stanje u Lukavcu trenutno nije alarmantno, ali je upućen apel građanima na oprez i odgovornost.

 

Nakon sjednice obratio se načelnik Edin Delić u svojstvu komandanta Kriznog štaba CZ općine Lukavac:

 

 

Preporuke za građane:

 

1.Preporučuje se organizatorima okupljanja redukovanje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru u skladu s Naredbama Kriznog štava Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krštenja, sahrane i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među građanima, kao i zaštite ličnog zdravlja i javnog zdravlja građana.

 

2.Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu. Takođe, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno redukuju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom ljekara, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili lijekarski savjet.

 

3.Preporučuje se građanima na području općine Lukavac, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

 

4.Preporučuje se svim građanima općine Lukavac da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.

 

5.Preporučujemo svim građanima općine Lukavac koji  rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Lukavac, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19 ,a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije na području općine Lukavac.

 

6.Preporučuje se svim javnim ustanovama i preduzećima, kao i svim drugim pravnim licima sa područja općine Lukavac da u što kraćem vremenskom roku izrade i da primjenjuju protokole vezano za ulazak svih lica u njihove poslovne objekte (mjerenje tjelesne temperature, ispunjavanje upitnika, nošenje zaštitnih maski i slično).

 

7.Preporučuje se obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i poštovanje fizičke distance, kao i na otvorenim prostorima ukoliko se ne može postići držanje fizičke distance od minimalno 1,5 metara.

 

 

(RTV Lukavac)