Naslovna AKTUELNO Krizni štab FBiH: Građani moraju biti odgovorni

Krizni štab FBiH: Građani moraju biti odgovorni

Zasjedao je Krizni štab Federacije BiH. Osim odluke vezane za obustavu nastave, date su naredbe i za osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu a stižu iz područja sa velikim brojem zaraženih od korona virusa. Za sada nema informacija o zatvaranju granica sa našom zemljom.

 

”Krizni štab je odnio novu naredbu kojom se nalaže osobama koje dolaze iz Kine, Italije i Južne Koreje, koje su bile pod posebnim nadzorom, te osobama koje dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije, naši i strani državljani da ostanu kući po povratku u BiH, narednih 14 dana. Ukoliko ovi putnici nisu evidentirani na graničnim prelazima, apeluje se da kada dođu u BiH jave kantonalnom zavodu za javno zdravstvo ili svom doktoru kako bi bili evidentirani”, naveo je dr. Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.


 

Iz Kriznog štaba apelovali su na sve građane, ukoliko sumnjaju da su zaraženi, da se jave nadležnim institucijama.

 

”Apelirali smo da građani sami prijave. Svaki takav slučaj koji bude prijavljen, reagovat će se. Građani moraju da budu odgovorni. Jedna zdravstvena vlast i sistem, ne može sam odgovoriti, bez odgovornog ponašanja cjelokupnog stanovništva, to stalno apelujemo. Građanima stalno apelujemo, ako znate takve slučajeve, prijavite epidemiloškoj službi kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, kako bi postupili dalje”, rekao je dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.