Naslovna AKTUELNO Krtova: Potpisan ugovor o sufinansiranju izgradnje parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve

Krtova: Potpisan ugovor o sufinansiranju izgradnje parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve

Ugovor o sufinansiranju  izgradnje  parohijskog doma Srpske  pravoslavne crkve u naselju  Krtova  za potrebe  srpske  povratničke zajednice    potpisao je Federalni ministar raseljenih osoba  i izbjeglica Edin Ramić sa svećenikom Jelenkom Lazićem prilikom boravka i posjete općine Lukavac.

 

Ministar Ramić kazao je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica posvećeno u naporima da povratnicima, koji pripadaju svim etničkim skupinama osigura podršku za projekte koji odgovaraju njihovim potrebama . Dodao je  da resorno Federalno ministrastvo  inače sarađuje sa sa svim vjerskim zajednicama, koje imaju veliki značaj u povratničkim sredinama gdje vjerski simboli i objekti imaju poseban senzibilitet. Izgradnja i obnova vjerskih objekata za povratnike znači da se mogu osjećati sigurno i udobno sa svojim imenom i svojom pripadnošću, te je važno da institucije stoje iza takvih projekata reintegracije povratnika i njihovih zajednica u širi kontekst lokalnih zajednica”.


 

Ramić  smatra nepriličnim i nedopustivim izjave političara u kojima se izražava vjerska i nacionalna netrpeljivost. U proteklom periodu smo svjedočili nekim izjavama, u kojima je vrijeđan ezan i vjerski osjećaji jednog dijela građana Bosne i Hercegovine. To je za svaku osudu. Suština Bosne i Hercegovine je da se čuju i ezani i crkvena zvona, te da se svako osjeća komotno u svojoj koži. Na pogrešne postupke ne treba odgovarati – pogrešnim postupcima, već civilizacijskim pristupom.

 

Kada neko uvrijedi Bošnjake u RS-u, mi ćemo se boriti najsnažnije protiv tih koji vrijeđaju, ali nećemo vrijeđati srpske povratnike u Federaciji. Davno je rečeno – da možemo pobijediti politike zla, ako dosljedno budemo drugačiji od njih, i tako će i biti”, kazao je Ramić.