Naslovna Istaknuto KŠCZ traži izmjenu naredbe o karantinu za građane koji dolaze iz inostranstva!

KŠCZ traži izmjenu naredbe o karantinu za građane koji dolaze iz inostranstva!

Redovna sejdnica Kantonalnog šraba CZ Tuzla održan je danas. Po proceduri, svi koji ulaze u BiH na graničnim prelazima moraju boraviti izvjerstan period u karantinu, tj. u šatorima na granici do rješenja sanitarnog inspektora. U međuvremenu, sa više graničnih prelaza u TK pristižu građani iz inostranstva.

„Prošli su svi karantin od 72 sata, došli su sa prijelaza Brčko iz Brčko Distrikta, sa prelaza Orašje, imamo prelaz Maljevac, Izečić i evo već imamo nove dojave o građanima koji su prešli granicu i koje treba trannsportovati do TK i da ih smjestimo u karantin“, kazao je Jovanović. 

Mustafa Šakić, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite kazao je da u TK sve osobe koje dolaze iz inostranstva idu u karantin.


„Sve osobe idu u karantin kada je u pitanju Tuzlanski kanton, Hotel Tuzla i sada Hotel Tehnograd jer smo popunili kapacitete prvog hotela. Vjerovatno će biti potrebe da tražimo i nove smještajne kapacitete, sve dok bude trajala ova naredba. Znači, niko ne ostaje u šatoru, niko, da razjasnimo tu dilemu. Samo privremeno idu u šator do donošenja rješenja od federalnog sanitarnog inspektora“, izjavio je Šakić. 

Komandant štaba CZ Mustafa Šakić ukazao je i na apsurd bh. društva i činjenicu da se različiti nivoi vlasti nisu mogli usaglasiti o vremenu koje bh. državljani provode u graničnim karantinima, odnosno rješenjima koje izdaju sanitarni inspektori.

„Imamo situaciju da na GP u Brčkom ovlašteni sanitarni inspektor Brčko Distrikta daje rješenje o karantinu samo 72 sata, ostalih 25 dana o izolaciji, dok su naše naredbe jasne, bez tih 72, nego 28 dana karantina“, ističe Šakić.  

Za razliku od GP Brčko, na GP Orašje svi koji ulaze u BiH u karantinu moraju provesti 28 dana. Zbog nejednakih mjera Kantonalni štab CZ TK uputio je inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva da preispita odluku o 28 dana karantina, te da donesu novu uredbu koja će propisivati 14 dana karantina i 14 dana kućne izolacije uz obavezno testiranje poslije karantina.

 

Kantonalni štab civilne zaštite danas je prihvatio prijedlog da objekat Hotel Tehnograd u Slavinovićima bude ustupljen za karantinski smještaj građana koji se vraćaju iz inostranstva, a budući da su kapaciteti Hotela Tuzla koji je već ranije porglašen karantinom popunjeni te je u njemu smješteno 114 osoba. Kantonalna uprava civilne zaštite proslijedit će prijedlog Vladi TK, a zatim i Federalnom ministarstvu zdravstva.

„To je znači sljedeći naš karantin, mi smo ga već počeli puniti jer nemamo drugog prostora i evo već tamo 34 čovjeka su sa područja TK koji su ušli u proteklih nekoliko dana u BiH i provedeni su po naredbi Federalnoh štaba CZ do TK i do ovog karantina“, izjavio je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.