Naslovna AKTUELNO KUD “Prokosovići” pobjednici 1. Smotre KUD-ova sa općine Lukavac

KUD “Prokosovići” pobjednici 1. Smotre KUD-ova sa općine Lukavac

Pobjednici manifestacije 1. Smotra kulturno umjetničkih društava općine Lukavac su članovi KUD „Prokosovići“. Drugoplasirani su bili članovi KUD „Rudar“. Radi se o ekipama sa tradicijom dugom četrdeset, odnosno pedeset godina.

 

Od ukupno devet učesnika, nagrade publike dobili su članovi UM „Poljice“ prvoga dana i KUD „Ozren“ iz Krtove drugoga dana smotre.


 

Sedam parova KUD „Prokosovići“ izvelo je zahtjevne „Igre iz Slavonije“. Kvalitet su prepoznali predstavnici ostalih društava koji su sačinjavali žiri.

 

Iz KUD „Prokosovići“ kažu da je to bilo očekivano jer su društvo koje postoji već 50 godina.

 

„Za nas to nije ništa strano jer smo osvajali i veće nagrade i u drugim mjestima širom BiH, čak i vani, na prostorima bivše Jugoslavije. Nama to nije iznenađenje. Naša koreografija, ovu koju igramo, traje već 30 godina. U njoj su zastupljena četiri koraka. Inače, koreografija koja ima zastupljena manje od četiri koraka nema kvaliteta. Bilo je na ovoj smotri dosta koreografija u kojima nisu bili zastupljeni svi koraci u koreografiji da bi bila lakša, pošto mlađi članovi tako brže nauče. Ali mi smo ipak iskusna ekipa“, kaže za RTV Lukavac Saudin Muminović, predsjednik UO KUD „Prokosovići“, koji i sam igra već skoro 30 godina.

 

Pobjednici i drugoplasira ekipa su osvojili  novčane nagrade,  koje će upotrijebiti za unaprijeđenje rada društava u narednom periodu.

 

KUD „Prokosovići“ ove godine obilježava 50 godina od formiranja, a sa ponosom ističu da su tokom protekloga rata bili jedino društvo koje je radilo i igralo i u tim teškim godinama. Centralna proslava ovoga velikog jubileja, uz mnogo različitih aktivnosti, prije svega kulturnih i zabavnih,  će biti upriličena 27. jula.

 

(RTV Lukavac)