Naslovna AKTUELNO KUD “Rudar” Lukavac održao 12. međunarodnu smotru folklora (FOTO)

KUD “Rudar” Lukavac održao 12. međunarodnu smotru folklora (FOTO)

Sinoć je u Lukavac Mjestu u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Rudar Lukavac održana 12. međunarodna smotra folklora koja je okupila pet kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Hrvatske i Makedonije.

 

-Drago mi je što je ovoliki odziv na ovu smotru. Nama je ovo ove godine 40. rođendana neprekidnog rada i postojanja.Imali smo i promociju knjigu povodom tog jubileja. Sinoć smo imali jedan koncert na kojem su učestovali naši gosti, a sticajem okolnosti, naši gosti iz Bugarske iznenada su morali nazad tako da večeras neće nastupati, ali opet to neće uticati na bogat program ove smotre na kojem će nastpati društvo iz Blagaja, Makedonije, Hrvatske i Sarajeva, rekao je Sead Redžić,  predsjednik KUD “Rudar” Lukavac.


 

Prije samog predstavljanja kulturno-umjetničkih društava, učesnici smotre, Centar za etnologiju i folklor „Aleksandar Turundžev“ Bitola (Makedonija), KUD „Starča“ Gornji Bogićevci (Hrvatska); KUD „Lola“ Sarajevo (BiH); KUD „Blagaj“ Blagaj (BiH) i domaćin KUD Rudar Lukavac, defilovali su ulicama Lukavca nakon čega su predstavili svoje igre na bini koja je instalirana poligonu pored OŠ Lukavac Mjesto.

 

Inače, pokrovitelji ove  manifestacije bili su: Općina Lukavac, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK.