Naslovna AKTUELNO LA Times uvrstio BiH na popis 10 turističkih destinacija za 2020. godinu

LA Times uvrstio BiH na popis 10 turističkih destinacija za 2020. godinu


Ugledni američki list Los Angeles Times svrstao je Bosnu i Hercegovinu na listu 10 mjesta u svijetu koju bi turisti trebali posjetiti u ovoj godini.

 

Našu zemlju su, po abecednom redu, svrstali na prvo mjesto.

 

”Rat u Bosni i Hercegovini završio je u decembru 1995. godine, a multikulturalna nacija Bosne i Hercegovine započela je novo poglavlje s povećanjem turizma. Kroz prvih devet mjeseci 2019. godine dolazak turista povećao se za 11 posto, na 1,2 miliona posjetitelja. Težište je Sarajevo, glavni grad čiji stari dio uključuje crkve, sinagoge i džamije koje datiraju od prije nekoliko stoljeća. Žičara do planine Trebević, mjestu Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, uništena u borbama ranih 90-ih godina, ponovo je otvorena 2018.”, navodi Los Angeles Times.

 

U svom tekstu, osim Sarajeva, savjetuju turistima posjetu Mostaru i Međugorju.

 

”Most u Mostaru, izgrađen u 16. stoljeću, uništen 1993., a obnovljen 2004. godine, popularno je jednodnevno putovanje oko 120 kilometara jugozapadno od Sarajeva. Mostar je domaćin ljetnih muzičkih festivala i takmičenja u skokovima u augustu. (Da, skakači skaču s mosta u rijeku Neretvu.) Mjesto Međugorje, jugozapadno od Mostara, je katoličko hodočasničko odredište otkako su 1981. objavljeni izvještaji o ukazanju Djevice Marije na Brdu ukazanja. Papa je ovo mjesto odobrio kao hodočasničko odredište u maju 2019. godine”, navodi LA Times.

 

Osim Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Mostara i Međugorja, na listi 10 destinacija koje bi turisti trebali posjetiti nalaze se Cairo u Egiptu, Međunarodni park mira Waterton-Glacier (SAD i Kanada), Costa Rica, Kyoto u Japanu, Maldivi, Lapland u Švedskoj, Vancouver u Kanadi, Wales i Washington (SAD).

 

Turistima također savjetuju da informacije o sigurnosti za destinacije van SAD potraže i na stranicama State Departmenta.