Naslovna AKTUELNO Larisa Cerić zapalit će Olimpisjki plamen na otvaranju EYOF-a

Larisa Cerić zapalit će Olimpisjki plamen na otvaranju EYOF-a


Olimpijski plamen na svečanoj ceremoniji otvaranja 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu zapalit će bh. džudistkinja Larisa Cerić, piše agencija Patria. Zastavu će nositi Esma Alić, bh. reprezentativka u alpskom skijanju.

 

Svečana ceremonija otvaranja je 10. februara u 19 sati.

Cerić je proslavljena bh. džudistkinja sa osvojenim brojnim međunarodnim nagradama.

 

Od 9. do 16. februara Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će domaćini Evropskog omladinskog olimpijskog festivala na kojem je učešće potvrdilo 46 delegacija koje broje 750 sportista, trenera i drugih članova. Akreditovano je 150 novinarskih ekipa, a hiljade volontera pripremaju se za ovaj praznik sporta, najznačajniji poslije 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

 

U Sarajevu su danas predstavljeni bosanskohercegovački sportaši koji će učestvovati na EYOF-u. Bosnu i Hercegovinu u pet sportova – alpskom skijanju, ski trčanju, brzom klizanju, biatlonu i snowboardu će predstavljati 21 sportista, osam trenera, šef misije i njegov zamjenik.

 

U alpskom skijanju Bosnu i Hercegovinu će predstavljati: Nina Petrović, Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Salih Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut, Harun Kunovac. Njihovi treneri će biti Almir Bužo i Mirza Nezirović.

 

U ski trčanju će Bosnu i Hercegovinu predstavljati: Đorđe Santrač, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Predrag Pantić, Uroš Lalović i Nikola Gavrilović. Njihovi treneri će biti Goran Santrač i Dragan Jeftović.

 

Bosanskohercegovački biatlonci su: Aleksa Vuković, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Luka Vrećo i Davor Škipina.
Treneri biatlonaca će biti Goran Muminović i Bojan Mimić.

 

U snowboardu predstavnici su: Asja Klačar, Selina Memić i Sumeja Zaimović. Njihov trener će biti Haris Burić.

 

Brzo klizanje: Sumeja Zaimović. Trener je Nihad Bašić.