Naslovna AKTUELNO Najavljen ledeni talas u BiH

Najavljen ledeni talas u BiH


Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati kiša. Jača kiša na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. Na istoku i sjeveroistoku Bosne bez padavina. Vjetar jak južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni.

 

U četvrtak se također očekuje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne uglavnom kiša, a postupan pad temperature zraka, uvjetovat će i prelazak kiše u susnježicu i snijeg, osim na jugu zemlje. Od sredine dana prema večernjim satima postupan prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine. Prije podne vjetar postepeno mijenja smjer sa juga na sjever.

Temperatura zraka viša prije podne i postepeno će opadati od jutarnjih sati sa područja sjevera i sjeverozapada prema jugu i istoku zemlje. Temperature zraka u jutarnjim satima između 5 i 11, i postupno će opadati.

 

U petak se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje do 0, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između -5 i -1, na jugu zemlje od 4 do 7 stepeni.

 

U periodu od 15. do 22. februara prema raspoloživim prognostičkim modelima prognozira se suho i stabilno ali i vrlo hladno vrijeme. Period će karakterisati hladni i studeni dani. Negativne temperature u Bosni očekuju se tokom čitavog dana.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -12°C i -6°C u Bosni, do 0°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između -8°C i -3°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 4°C.