Naslovna AKTUELNO Ljekarska komora FBiH traži izmjenu kriterija: Ko će se moći testirati na...

Ljekarska komora FBiH traži izmjenu kriterija: Ko će se moći testirati na koronavirus

Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine traži od Federalnog ministarstva zdravlja i federalnog ministra zdravstva znatno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Federaciji BiH, ali i proširenje kriterija za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju.

 

Broj testiranih od nešto više od 460 apsolutno je nedovoljan. Isto tako je neprihvatljiva priča federalnog ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o „racionalnom“ postupanju s testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO-a. Praksa drugih zemalja Evropske unije upravo je takva da se testira puno šire i puno više i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku.


 

Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Evropske unije po broju testiranih građana na milion stanovnika. Zato Federalna ljekarska komora predlaže izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na koronavirus tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha).

 

Traže i obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način u kontakt s pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima dolaze u kontakt.

 

– U Italiji su 24 ljekara umrla u toku ove pandemije, a u Španiji je 12 posto zdravstvenih radnika zaraženo Covidom-19. Takve činjenice ruše zdravstveni sistem, jer oni koji se trebaju boriti protiv, postaju generatori infekcije – ističu iz Ljekarske komore FBiH.

 

Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije. To je i preporuka WHO-a.

 

– Federalna ljekarska komora još jednom apelira na zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji koje predstavljaju prvu liniju odbrane od Covida-19 da se ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima na kojima se trijažiraju potencijalni pacijenti, osigura dovoljan broj adekvatne, jednokratne zaštitne opreme. Bitku protiv ove pandemije vode ljekari i drugi zdravstveni radnici. Zaštitna oprema je njihovo oružje. U protivnom nam se može desiti italijanski ili španski scenarij – navodi se u saopćenju Ljekarske komore FBiH.