Naslovna AKTUELNO “Ljubičasti dan” u znak podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26.marta

“Ljubičasti dan” u znak podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26.marta

Međunarodni dan podrške oboljelima od epilepsije, poznat kao „Ljubičasti dan“ ili „Purple Day“ obilježava se svake godine na 26. mart, prema incijativi Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj. Cassidy je 2008. godine, kao devetogodišnja djevojčica, željela da javnim istupom o svojoj bolesti utiče na smanjenje društvene stigmatizacije i nerazumijevanja epilepsije kao bolesti. Od tada do danas u ovu akciju se uključilo više od stotinu zemalja svijeta te je „Ljubičasti dan“ proglašen najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji.

 

Zaposlenici Klinike za neurologiju UKC Tuzla već dugi niz godina rade projekte “Purple Day/Ljubičasti dan kroz koje nastoje građanima Tuzle i šireg regiona iznijeti što više činjenica, te pružiti adekvatne informacije o osnovama ove bolesti.


 

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, predviđeni događaji i obilježavanje ovog bitnog datuma u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla odgađaju se za povoljniji period kada će Klinika za neurologiju nastaviti sa aktivnostima u podršci oboljelim od epilepsije.