Naslovna AKTUELNO Lokalizovan požar u Lukavcu: Još tinja dim na deponiji Potočari u ...

Lokalizovan požar u Lukavcu: Još tinja dim na deponiji Potočari u Huskićima


Jučer je u poslepodnevnim satima na općinskoj deponiji Potočari u Huskićima došlo  do požara koji je zahvatio jedan dio ovog lokaliteta. Brzom intervencijom Teritorijalne vatrogasne jedinice Lukavac, isti je lokalizovan i stavljen pod kontrolu do večernjih sati, a stanje na terenu i sanaciju posljedica preuzeli su uposlenici JP“RAD“ Lukavac.

 

Od ranih jutarnjih sati na terenu su prisutne radne jedinice  koje dodatnim mjerama rade na većem stepenu sigurnosti deponije.

 

Lokalitet su obišli i nadležni iz Općinskih službi, a prema riječima Edina Hamzića, šefa Službe za stambeno-komunalne poslove, požar je izazvala prevelika količina gasova, prije svega metana“ trenutno se rade mjere  sanacije terena, gašenje preostalih dijelova požarišta i posipanje zemljom kako bi se spriječio dotoka kisika i eventualna nova mogućnost zapaljenja deponije“- dodajući da je trenutno situacija stabilna i da će ekipe na terenu i dalje pratiti situaciju.

 

Ovo nije prvi puta da požar izbije na pomenutoj deponiji, dugoročno rješavanje prema riječima Hamzića trenutno nije moguće,obzirom da ne posjeduju adekvatnu saglasnost za izgradnju deponije po odgovarajućim standardima što je u okviru nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša ali da su trenutno poduzete sve mjere kako bi opasnost bila svedena na minimum i situacija stavljena pod kontrolu.

 

Opširnije u večerašnjem izdanju informativne emisije LTV Aktuleno koja je na programu od 18:30 h.