Naslovna AKTUELNO London zatvoren, zabranjena putovanja, građani upozoreni da ne idu javnim prijevozom

London zatvoren, zabranjena putovanja, građani upozoreni da ne idu javnim prijevozom


U Velikoj Britaniji  su zatvorene sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine. Isto tako, zabranjeno je putovanje izvan tih zona za koje je proglašen najviši stupanj uzbune, bilo u druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, bilo u inozemstvo. Barovi, restorani i muzeji ondje su zatvoreni već od srijede.

 

Na snazi su restrikcije četvrtog stupnja, a revidirat će se za deset dana.

 

To znači da građani ne smiju napuštati svoje domove osim ako idu na posao koji ne mogu obavljati od kuće. Vlada im poručuje da putuju jedino ako nužno moraju, da smanje broj kretanja na minimum te da idu pješice ili biciklom gdje god je to moguće.

Razlog ovih novih, striktnih mjera je novi soj koronavirusa koji kruži Britanijom.

 

Iz Hrvatske se od danas ne može avionom u Britaniju

 

Vlasti su obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i “do 70 posto”. Stoga je WHO pozvala svoje europske članice da pojačaju kontrolu, što je dosta njih već i učinilo, a među njima i Hrvatska.

Privremeno su prekinuti letovi s Britanijom. To je večeras na Twitteru potvrdio premijer Andrej Plenković.

“S obzirom na nova saznanja o bržem intenzitetu širenja covida-19 u Ujedinjenoj Kraljevini, Hrvatska će iz mjere opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Prioritet je zaštita zdravlja građana”, napisao je Plenković.

Britanska vlada današnjim je uvođenjem karantene za London i jugoistok Engleske pokvarila planove o božićnim okupljanjima, kako bi pokušala suzbiti širenje zaraze pripisano novom soju virusa. Karantena je pogodila više od 16 milijuna stanovnika.

Ministar zdravstva Matt Hancock za taj je soj rekao kako je “izvan kontrole” pravdajući time zatvaranje glavnog grada.

“Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata. Bit će jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo”, dodao je.

Vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance rekao je kako novi soj, uz to što se brže širi, postaje i dominantan oblik koji je u prosincu doveo do naglog porasta hospitalizacija.

 

Putovanja zatvaraju i Francuzi, Nijemci, Talijani, Irci…

 

Evo koje još zemlje su se odlučile za isto. Francuska od ponoći obustavlja sva putovanja, uključujući i prijevoz robe cestovnim, zračnim, morskim ili željezničkim putem.

I Irska će obustaviti sve zračne veze najmanje 48 sati. Pomorske veze se nastavljaju, a odluka će se ponovno razmotriti u utorak.

Isto su postupile i Njemačka, Austrija, Italija, Nizozemska, Belgija i Bugarska.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.  O tome su ranije danas razgovarali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i čelnik Europskog vijeća Charles Michel.

 

Novi soj nađen je još u Danskoj, Nizozemskoj i Australiji

 

Izvan Britanije, neki takvi slučajevi prijavljeni su u Danskoj, konkretno njih devet, a u Nizozemskoj i Australiji otkriven je po jedan. WHO svojim zemljama članicama preporučuje da povećaju kapacitete za sekvenciranje virusa i tako saznaju više o opasnostima novog soja.

Kako su naveli iz WHO-a, osim prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji, mogao bi i utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda. Sve su to tek početne informacije. Još uvijek nema nijednog dokaza o promjeni težine bolesti, premda se i to istražuje. WHO će dati više informacija čim bude imao jasniju sliku o osobinama novog soja.

“Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju”, istaknula je glavna svjetska zdravstvena organizacija.

Na svjetskoj razini preporučuje se svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, posebno ako se otkriju iste problematične mutacije.

 

 

(Izvor: Index.hr)