Naslovna AKTUELNO Lukavac će biti domaćin priprema najboljih bh. odbojkaša (VIDEO)

Lukavac će biti domaćin priprema najboljih bh. odbojkaša (VIDEO)

Muška i ženska senirska odbojkaška reprezentacija BiH će učestvovati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se zbog pandemije koronavirusa igraju po turnirskom principu. Muška selekcija već 26-og ovog mjeseca počinje pripreme u Lukavcu.

 

Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) je saopštila da se, zbog pandemije izazvane COVID-19 virusom, određene grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. u obje kategorije odgađaju za maj 2021. godine. Podsjećamo naša ženska seniorska reprezentacija je u grupi F zajedno sa Slovenijom, Češkom i Latvijom, dok su domaćini turnira Latvija i Bosna i Hercegovina. Muška seniorska reprezntacija Bosne i Hercegovine, također učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Oba turnira se igraju početkom januara u Skoplju, a pored naše selekcije i domaćina Makedonije, učestvovat će i Turska, dok je Danska odustala od kvalifikacija. Novi selektor muške reprezentacije Ifet Mahmutović će 26.decembra okupiti naše najbolje odbojkaše u Lukavcu gdje će biti obavljene pripreme.


 

 

U kategoriji odbojkašica plasman na EP 2021. će ostvariti prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija iz šest grupa, dok kod odbojkaša plasman će ostvariti sedam prvoplasiranih i 5 najbolje drugoplasiranih reprezentacija. Za razliku od muške selekcije, našu najbolju žensku reprezentaciju očekuje učešće i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i nastup u Srebrenoj ligi.

 

 

Nakon što je Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine prijavio žensku seniorsku reprezentaciju za nastup u CEV Evropskoj Srebrenoj ligi  naše reprezentativke su saznale protivnice u navedenom takmičenju. Naime, ženska seniorska reprezentacija se našla u grupi sa reprezentacijama Portugala, Estonije i Latvije, dok će se u grupi A naći selekcije Slovenije, Austrije, Izraela i Luksemburga. Prethodnih godina, reprezentacije koje pripadaju Evropskoj Srebrenoj ligi, su se borile za plasman u Zlatnu ligu igrajući domaće i gostujuće utakmice. Međutim, zbog drugačijih okolnosti naša selekcija će svoje mjesto u Zlatnoj ligi tražiti odigravanjem utakmica turnirski. Čelnici CEV-a su Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine dodijelili organizaciju  oba turnira na kojem će se naše djevojke boriti za prvo mjesto i plasman u Zlatnu ligu.

 

 

Stevan Ljubičić, selektor ženske seniorske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, još ranije je objavio širi spisak odbojkašica za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i nastup u Srebrenoj ligi. Ohrabruju informacije da će se selektoru odazvati sve odbojkašice koje nastupaju van granica BiH, niih 11, svjesne da je nastup na velikim takmičenjima prilika za njihovu afirmaciju i promociju svoje zemlje.

 

Više doznajte u video prilogu Midhata Sarajlića:

 

 

(RTV Lukavac)